Begeleiders en ouders kunnen sinds kort via tablet of mobiele telefoon hun gevoeligheid vergroten voor signalen van hun ernstig meervoudig beperkte cliënt of kind. De Hi Sense app werd 3 november in Heeze gelanceerd tijdens de landelijke dag over ernstig meervoudige beperkingen voor gedragskundigen en onderzoekers in Kempenhaeghe.
Gz-psycholoog en universitair docent Paula Sterkenburg lanceerde de app officieel. Zij kreeg in 2014 25.000 euro uit het Fonds NutsOhra om haar wetenschappelijke kennis over stress en hechting te vertalen naar de praktijk. Met dat geld is de app ontwikkeld.
Twee versies
De Hi Sense app (verdeeld in twee versies, een voor begeleiders en een voor ouders) bestaat uit drie delen met 40 vragen. Wie zich inschrijft op www.embinbeeld.nl krijgt elke dag vier vragen te beantwoorden. Je ziet meteen hoe je gescoord hebt op de vragen, bij foute antwoorden krijg je het juiste erbij geleverd. De veronderstelling is dat wie dagelijks vijf minuten besteedt aan het invullen van de vragen, gevoeliger wordt voor signalen van mensen met ernstige beperkingen. Omdat hij hen beter begrijpt, kan hij ook beter inspelen op wat zij willen. Het gevolg is dat cliënt of kind minder stress ervaart, en daardoor meer regie krijgt over zijn leven. Paula Sterkenburg vertelde bij de lancering dat het onderwijskundig meer effect heeft als iemand dagelijks een paar vragen beantwoordt, dan alle vragen in een keer.
Op de mobiel
De app, waar de deelnemers ook verwijzingen kan vinden naar andere plekken op internet met veel informatie over mensen met ernstige beperkingen, is op elke tablet, laptop of mobiele telefoon eenvoudig te installeren. Kijk op www.embinbeeld.nl.