Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Gevolgen coronavirus voor begeleiders en cliënten

9 maart 2020 Geen reacties

Als je verkouden bent, ga je dan werken als begeleider? En wat doe je als een cliënt griepverschijnselen heeft? De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft de actuele adviezen hiervoor op een rij gezet.

Het Coronavirus leidt tot veel vragen, zeker nu het aantal besmettingen in Nederland groeit en de bron hiervan niet altijd duidelijk is. Het Coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest

Om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het virus te beperken, raadt brancheorganisatie VGN gehandicaptenzorgorganisaties aan de adviezen en hygiëne-richtlijnen van de GGD en het RIVM over te nemen. De GGD is in geval van een besmetting het eerste aanspreekpunt voor zorgorganisaties.

Ziekmelden of niet?

Voor zorgmedewerkers is het uitgangspunt dat de zorg voor mensen met beperking verleend moet blijven worden, tenzij:

  • een medewerker risicogebied heeft bezocht of contact gehad met cliënten/ patiënten met corona infectie EN klachten van verkoudheid, dan is het advies: thuisblijven
  • je als zorgmedewerker in Brabant woont en verkoudheid EN luchtwegklachten EN koorts hebt, dan is het advies ook: thuisblijven (ongeacht contacten of bezoek aan risicogebieden).

In beide gevallen geldt, dat de medewerker contact moet opnemen met de leidinggevende.

In alle andere gevallen kunnen medewerkers gewoon komen werken. Voor iedereen blijven handhygiëne, hoesten in de elleboog, éénmalig gebruik van papieren zakdoekjes belangrijk. Aanvullend geldt het dringende advies om ‘géén handen te schudden’.

Cliënten en hun familie
Ook voor overige burgers in Noord-Brabant geldt bij verkoudheidsklachten het advies om sociale contacten vermijden. Het advies is dan ook dat zorgorganisaties in Noord-Brabant familie en ander bezoek moeten vragen om weg te blijven wanneer er sprake is van verkoudheidsklachten.

Mocht er een besmetting zijn in de gehandicaptenzorg dan geeft de GGD advies over isolatie en bescherming. Op dit moment is het landelijk advies strikte thuisisolatie. Stem af met de GGD welke problemen dit kan geven bij de cliënt, bijvoorbeeld:

  • als de cliënt niet in staat is tot het volgen van instructies en dragen van beschermingsmateriaal;
  • bij ongeschikte huisvesting, zoals gedeeld sanitair;
  • door gedragsproblemen die ontstaan bij afwijkingen van structuur en ritme of bij beperkingen in bewegingsvrijheid;
  • bij cliënten met ernstige agressie of gedragsproblemen waarvoor fysieke beheersing nodig is;
  • door de afhankelijkheid van vaste begeleiders.

Voorbereid zijn
De VGN raadt zorgorganisaties aan zich voor te bereiden door een continuïteitsplan te maken met een draaiboek voor een virus uitbraak. |

Lees meer op de website van de VGN en het RIVM. Lees ook: Stappenplan handenwassen voor cliënten en hygiënisch werken voor zorgverleners.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

klik_podcast_banner_vierkant.jpg