Het coronavirus slaat overal toe. De kans dat iemand in een gezinshuis besmet raakt, is zeker aanwezig. Hoe gaan organisaties achter die gezinshuizen daarmee om? Wat gebeurt er als de zorgouders ziek worden? Een interview met Lieda van de Vis, hoofdbehandelaar van de Driestroomhuizen.
“We hebben er inmiddels een aantal belrondes op zitten”, vertelt Lieda. “Vanaf het moment dat in Nederland de eerste maatregelen werden genomen, hebben we telefonisch contact gezocht met onze gezinshuizen. Het is toch belangrijk om te weten of er kwetsbaarheden bij het gezin zijn en of er een noodplan is. Want als de zorgouders uitvallen, heb je toch een back-up nodig.”
Zo bleek al snel dat het ene gezinshuis een scenario had klaarliggen, terwijl het voor een ander compleet nieuwe materie was. “We spraken zorgouders die helemaal voorbereid waren. Zij gingen ervan uit dat er altijd iets kan gebeuren, dus zij hadden inderdaad alles geregeld voor het geval dat. In de tweede week hebben we gecheckt of er inmiddels overal een noodplan was.”
Zelfisolatie
De meeste gezinshuizen zijn al heel snel in zelfisolatie gegaan. “Dat is voor de cliënten heel lastig, maar gelukkig is er wel contact met de familie via videobellen”, zegt Lieda. Volgens de hoofdbehandelaar is er in twee Driestroomhuizen een zorgouder ziek geworden, die geïsoleerd van de rest van het huis kon blijven. “De andere zorgouder had dus geen klachten. Verder zijn drie cliënten ziek geworden, waarbij er bij eentje corona is vastgesteld. Dit gebeurde aan het begin van de uitbraak in Nederland, toen er iedereen met klachten nog getest werd. Deze cliënt hoefde verder niet naar het ziekenhuis, gelukkig.”
Noodbox
Lieda is blij met de uitbreiding van de testcapaciteit. “Sinds vanmiddag (maandag 6 april, red.) kunnen zorgmedewerkers met klachten getest worden bij de GGD op corona. Daar is meteen gebruik van gemaakt. Het is belangrijk om te weten of iemand corona heeft, zodat we gericht noodboxen met beschermend materiaal – mondkapjes, handschoenen, schorten, desinfecterende handgel en dergelijke - kunnen uitdelen. In de eerste week kwamen we echt beschermende middelen tekort, maar inmiddels is er weer genoeg, zodat we gezinshuizen kunnen voorzien van een noodbox als er een (vermoedelijke) coronabesmetting is.”
Positieve instelling
Onder Driestroom vallen zo’n 130 locaties, van gezinshuizen tot dagbesteding. “Die laatste zijn nu natuurlijk gesloten. Enkele dagbestedingslocaties hebben een onlineprogramma opgezet, dat de cliënten thuis kunnen volgen. Het komt nu vooral aan op de creativiteit van de begeleiders en van de zorgouders. Zo zijn er gezinshuizen waar iedere dag een ander thema heeft.
De zorgouders zijn en blijven bijzonder positief ingesteld, ook nu de overheid de intelligente lockdown met een aantal weken heeft verlengd. Ze maken er met z’n allen in huis maar het beste van. Het is mooi om te zien dat iedereen in de gehandicaptenzorg leermiddelen en leuke ideeën voor beweging, spelletjes en knutselen met elkaar deelt, evenals duidelijke filmpjes die uitleggen wat corona is”, aldus Lieda.
Ze signaleert wel dat overbelasting van de gezinshuisouders hier en daar op de loer ligt. “Bij sommige cliënten is sprake van forse problematiek. Nu de dagelijkse structuur anders is, is de kans groter dat het escaleert. Maar over het algemeen gaat het in de meeste huizen goed, dankzij de enorme krachtsinspanning die de gezinshuisouders nu leveren.” |