Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Goed wonen = minder vrijheidsbeperking

20 februari 2012 Door de redactie Geen reacties

Goede huisvesting blijkt een belangrijke factor bij het terugdringen van vrijheidsbeperking, concludeert de Inspectie voor de gezondheidszorg in een rapport over een groep woningen voor mensen met ernstig probleemgedrag op Swetterhage (Gemiva-svg) in Zoeterwoude.

De woningen waarnaar de Inspectie onderzoek deed, zijn in mei 2011 in gebruik genomen. Bij de bouw van deze  ‘Jakweidewoningen’ is de doelstelling van meet af aan geweest om het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen terug te dringen. De indeling van de woningen met ruime woonkamers en zit-slaapkamers zou daartoe mogelijkheden moeten bieden. De eerste ervaringen bevestigen deze aanname, zegt de Inspectie. Een belangrijke winst van de nieuwe woningen is dat er meer rust is. Hierdoor is misschien ook het gevoel van veiligheid vergroot, zowel voor de cliënten als voor de medewerkers. In elk geval wordt na vier maanden geconstateerd dat het voor een aantal cliënten is gelukt om de vrijheidsbeperkende maatregelen terug te dringen of af te bouwen.  De afzonderingsruimten werden tijdens het inspectiebezoek nog gebruikt, maar de verwachting was dat ze binnen een afzienbare termijn de functie van comfortroom gaan krijgen.

Bewustwording
De inspectie constateert dat Swetterhage het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen serieus neemt. De  manier waarop het behandelplan wordt opgesteld, advies wordt gevraagd, en de bewustwording van de medewerkers wordt vergroot, dragen daaraan bij.

Tijdens het bezoek heeft de inspectie medewerkers ontmoet die zich bewust zijn van wat ze doen als het om vrijheidsbeperking gaat, maar die zich ook inzetten om dit zo min mogelijk toe te passen.

Cliëntgericht
De organisatie is cliëntgericht, constateert de Inspectie. In de nieuwe woningen ligt de nadruk op de relatie met de cliënt en niet op het beheersen van moeilijk verstaanbaar gedrag. Medewerkers voelen zich voldoende veilig om elkaar feedback te geven en aan intervisie te doen. Dit kan de kwaliteit van de begeleiding alleen maar ten goede komen. Het enige minpuntje vindt de inspectie dat de zorguitvoering beter en vooral samenhangender kan worden gedocumenteerd, met uitzondering van het Bopz-behandelplan, dat wordt al goed gedaan.

Lees het rapport over Swetterhage op www.igz.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!