Welke alternatieve maatregelen beperken de vrijheid van cliënten? Bij de gratis e-learning Vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen zorgmedewerkers online hun kennis testen van wat vrijheidsbeperking is. 'Vrijheidsbeperking' wordt in de e-learning ruimer opgevat dan alleen het gebruik van de Zweedse band.
Het maakt de zorgverlener er ook van bewust dat alternatieve maatregelen altijd moeten passen bij de cliënt. Er is niet eenvoudig één oplossing te geven. De e-learning bestaat uit vijftien prikkelende vragen met afbeeldingen en informatieve filmpjes. Bij iedere vraag wordt – na het invullen – meteen het juiste antwoord toegelicht. Wie 85 procent van de antwoorden goed heeft, kan aan het eind een certificaat uitprinten.
Het doorlopen van de gratis test kost circa een half uur. Je hoeft de test niet voor te bereiden. Het achterliggende idee van deze module is dat je het beste leert door eerst zelf na te denken, dus door vragen te beantwoorden. Bureau Loco-motion en Vilans hebben de e-learning ontwikkeld, gefinancierd door ZonMw.
Ga naar de website van de e-learning Vrijheidsbeperking.
De e-learning bestaat uit vijftien prikkelende vragen met afbeeldingen en informatieve filmpjes.