Waar stopt vrijwilligerswerk en begint professionele hulpverlening? Vrijwilligersorganisatie Humanitas zegt in tv-programma Nieuwsuur dat vrijwilligers steeds vaker te maken krijgen met ingewikkelde problemen waar professionele hulpverlening voor nodig is.
"De grens van wat nog verantwoord is om door vrijwilligers te laten doen is bereikt", zegt Rebecca Gerritse van Humanitas in Nieuwsuur.
Volgens het actualiteitenprogramma blijkt uit onderzoek dat de complexiteit van zorgvragen de afgelopen twee jaar enorm is toegenomen, terwijl door bezuinigingen veel professionele hulp is verdwenen. Mensen moeten meer zelf doen, met hulp van familie en vrienden of als die er niet zijn, vrijwilligers.
Humanitas vindt dat de participatiesamenleving te veel is opgerekt. “Overheid en gemeenten moeten ervoor zorgen dat vrijwilligers niet de taak van professionals overnemen. Beiden moeten elkaar juist aanvullen.”
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt zich niet te herkennen in het beeld dat Humanitas schetst. "Het zal best eens fout gaan, dat hoort bij zo'n gezamenlijk zoekproces, maar wij herkennen zeker niet dat er op grote schaal vrijwilligers onverantwoord ingezet worden."
Staatssecretaris Jetta Klijnsma, verantwoordelijk voor schuldhulpverlening, trekt naar aanleiding van eerder onderzoek 7,5 miljoen extra uit voor schuldhulpverlening. "Daarmee kunnen gemeenten, professionals en vrijwilligers de hulpverlening beter op elkaar afstemmen." |
Bekijk de reportage van Nieuwsuur over de inzet van vrijwilligers