Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Grip op agressie: ernstig probleemgedrag verminderen en voorkomen

27 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

Het begeleiden van mensen met een licht verstandelijke beperking en daarbij (ernstig) probleemgedrag vergt veel van zorgprofessionals. Bij zorgorganisatie Trajectum is het behandelprogramma Grip op Agressie ontwikkeld, dat zich richt op het verminderen en voorkomen van agressief gedrag.

Het programma zorgt ervoor voor dat cliënten hun vaardigheden vergroten in het herkennen van en omgaan met spanning die leidt tot ongewenst gedrag. Zowel individuen als groepen kunnen aan de slag met de 7 modules die Grip op Agressie telt:

  1. Herkennen van gevoelens 1
  2. Herkennen van gevoelens 2
  3. Herkennen van gedachten
  4. Omgaan met boosheid en agressie 1
  5. Probleemscenario en delictscenario
  6. Omgaan met boosheid en agressie 2
  7. Terugvalpreventie


De modules zijn ook los inzetbaar als interventie.  In een klinische setting duurt het programma 1 tot 2 jaar, maar er is ook een ambulante versie waarbij het in 27 weken wordt behandeld.

In een
korte introductiefilm zegt een van de cliënten over de training: “Het heet Grip op Agressie, maar ik zou eigenlijk meer zeggen: Grip op je leven.”

Erkend programma
Trajectum ontwikkelde het programma al in 2013; vorig jaar is het opnieuw ter beoordeling aangeboden aan de Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie. Ook is het als gedragsinterventie opgenomen in de inkoopvoorwaarden 2018 van Justitie, ondersteund door het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie en het programma Kwaliteit Forensische Zorg.  |

Lees meer over Grip op Agressie op de website van Trajectum.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!