Zorgpatiënten en tbs’ers leven in Hoeve Boschoord door elkaar. In Nrc Next is het verhaal van John te lezen, die een verstandelijke beperking heeft en ervoor kiest in de kliniek te blijven. Hij krijgt er, net als een groeiend aantal zorgcliënten, structuur en is onderworpen aan hetzelfde veiligheidsregime als alle cliënten.
De overeenkomsten tussen mensen met een verstandelijke beperking en tbs’ers zijn groter dan de verschillen, vertelt hoofd tbs Margriet Storms in de reportage van Nrc Next over kliniek Hoeve Boschoord: “Of mensen wel of geen delict plegen is vaak een gokspel van het leven. Dronken achter het stuur veroorzaakt de één een dodelijk ongeluk en de ander net niet.” Wat hen bindt, zegt ze, is een tragische voorgeschiedenis, gebrekkige hechting en het gevaar dat ze vormen voor henzelf of hun omgeving.
Bij Hoeve Boschoord is de kennis om cliënten te behandelen waar de reguliere zorg niet op is berekend, zoals iemand die onvoorspelbaar agressief blijft of telkens terugvalt in middelengebruik en dan psychotisch wordt. John heeft geen crimineel verleden, maar het label ‘verslaafd’ dat hij jarenlang kreeg opgeplakt, bleek niet volledig. Nu zijn verstandelijke beperking en posttraumatische stressstoornis in beeld zijn, en hij meer structuur en veiligheid krijgt gaat het een stuk beter met hem, zo is te lezen in Nrc Next.
Opvallend is dat de laatste jaren ook in Boschoord de instroom van zorgcliënten lijkt toegenomen vergeleken met die van delinquenten. De criminaliteit neemt nu eenmaal af en de intolerantie jegens overlastgevende, verwarde personen groeit juist, zo schrijft Nrc als verklaring.
Lees de volledige reportage van Nrc Next over kliniek Hoeve Boschoord
Lees een Klik-artikel waarin de behandeling bij Hoeve Boschoord wordt uitgelegd