Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Grotere kans op kind met autisme door koorts tijdens de zwangerschap’*

22 juni 2017 Ruth Eppink Geen reacties

Vrouwen die tijdens de zwangerschap koorts hebben, lopen een grotere kans een kindje met autisme te krijgen. Dit blijkt uit onderzoek door de Columbia University Mailman School of Public Health in New York. De kansen nemen vooral toe bij koorts in het tweede trimester en bij vaker dan drie keer koorts.

De wetenschappers bekeken de gegevens van 95.754 kinderen uit Noorwegen die geboren zijn tussen 1999 en 2009. De kans op een kindje met een autisme spectrum stoornis neemt volgens het onderzoek toe met 34 procent wanneer de moeder op een bepaald moment in de zwangerschap koorts heeft. Koorts in het tweede trimester verhoogt de kans tot 40 procent.

Hoe vaak je koorts hebt tijdens de zwangerschap blijkt ook een rol te spelen, stellen de onderzoekers: vrouwen die na de twaalfde week drie keer of vaker koorts meldden, hadden een 300 procent grotere kans op een autistisch kindje.

De onderzoekers richtten zich op de moeders die tijdens de zwangerschap hadden aangegeven koorts te hebben gehad. Dat betrof een kleine 16 procent van de vrouwen uit de onderzoeksgroep. 583 kinderen van deze groep moeders bleken later de diagnose autisme te hebben.


Paracetamol
Het gebruik van paracetamol tijdens de koorts in het tweede trimester van de zwangerschap bleek het risico op autisme niet te verminderen. Daarentegen kregen vrouwen die ibuprofen gebruikten tegen de koortsklachten geen van allen een kind met autisme. De onderzoekers weten echter niet of dit aan het medicijn ligt, of aan de kleine groep vrouwen die het betrof.

Waarom koorts een verhoogde kans geeft op een baby met autisme is niet duidelijk. Men is al gestart met aanvullend onderzoek. De wetenschappers richten zich nu op bloedmonsters die tijdens de zwangerschap en de geboorte zijn afgenomen om te beoordelen of bepaalde immuunresponsen een rol spelen. Immuunresponsen zijn specifieke reacties in het lichaam, gericht op het onschadelijk maken van lichaamsvrede indringers (zoals bacteriën, schimmels en virussen).

Het
volledige onderzoek is recentelijk gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry.  |

Al eerder is een verband aangetoond
tussen griep tijdens de zwangerschap en de kans om een kind met een vorm van autisme te krijgen. Dit betrof een Deens onderzoek uit 2012, gebaseerd op een enquête onder bijna 97.000 Deense moeders.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!