Voor zelfstandige teams in de zorg die hun werk zelf organiseren heeft 'In voor zorg' het Werkboek teamontwikkeling samengesteld. Het is een boek vol praktische werkvormen om het beste uit je team te halen en je samen verder te ontwikkelen. Het boek is bedoeld voor begeleiders, teamcoaches en managers.
Het werkboek bestaat uit de volgende onderdelen:
Moet het opeens allemaal anders? Komt werken aan teamontwikkeling er extra bij? Nee, reflecteren, organiseren, dialoog voeren en toekomst creëren doe je altijd al met je team, alleen doe je dat vaak onbewust. Het model helpt om het meer gestructureerd te doen.
Een voorbeeld
Marian wil een uitje organiseren voor de cliënten organiseren. Ze zet het op de agenda voor het teamoverleg. De bespreking loopt als volgt:
"Ik wil graag iets leuks doen met onze cliënten tijdens de zomerperiode, wie heeft er een goed idee?" vraagt Marian. Emma informeert: "Voor welke cliënten wil je dat?" Marian: "Voor allemaal" "Misschien moeten we meerdere uitjes organiseren, want we moeten rekening houden met de grote verschillen tussen onze cliënten," brengt Anouk in. Diane: "Zullen we eerst even brainstormen wat we er mogelijk is, en dan kijken wat leuk is voor wie. Dan zullen we daarna afspreken wie wat verder gaat uitwerken....etcetera."
Kortom: ruimte maken om je team verder te ontwikkelen is niet iets wat er extra bijkomt. Je doet het terwijl je samen werkt. En het lukt de ene keer beter dan de andere keer. Als je het als team beter weet te doen, wordt het teamresultaat ook beter. Dat vraagt erom dat je als team de samenwerking regelmatig een paar minuten lang evalueert op de vier bovengenoemde punten.
Voetbalteams worden net zo min vanzelf kampioen door alleen maar veel te oefenen. Daar is teamontwikkelruimte voor nodig, aldus de samenstellers van het Werkboek teamontwikkeling. Het werkboek is gratis te downloaden op de site van In voor zorg!