Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handreiking voor meer zeggenschap mensen met LVB

9 februari 2022 Door de redactie Geen reacties

Gemeenten zijn verplicht om mensen met een licht verstandelijke beperking zeggenschap te geven, dit staat in het VN-verdrag Handicap. Toch gebeurt dit nog veel te weinig. Daarom presenteren belangenorganisatie Zorgbelang Inclusief en kennisinstituut Movisie een handreiking, die de zeggenschap van mensen met een LVB in beleid en politiek versterkt.

Eigenlijk is het vreemd dat personen met een licht verstandelijke beperking nauwelijks zeggenschap hebben binnen een gemeente. Ze hebben namelijk wel relatief vaak te maken met gemeentelijk beleid. Dagbesteding, begeleiding of andere ondersteuning worden door de gemeente georganiseerd en betaald. Het was voor Movisie en Zorgbelang Inclusief reden om samen met gemeenten en ervaringsdeskundigen een bijzonder leernetwerk op te zetten. Het werd een gezamenlijke zoektocht naar hoe mensen met een LVB meer kunnen deelnemen in politiek en beleid.

Praktijkvoorbeelden
In de handreiking Meer zegggenschap voor mensen met een licht verstandelijke beperking staan de inzichten en ervaringen van dit leernetwerk. Drie gemeenten – Woerden, Gorinchem en Almere – delen hun praktijkvoorbeelden. Hieronder staan ze in het kort:

- De gemeente in Woerden werkt tegenwoordig met een inclusieagenda, waarin beschreven staat hoe zeggenschap voor mensen met een LVB geregeld is. En Sven Pluimers die een LVB heeft, staat sinds 2018 op de kieslijst van Progressief Woerden. Zijn buddy is gemeenteraadslid. Sven vertelt niet wat er allemaal mis is, maar wel hoe dingen beter kunnen. Zo worden er nu inclusieve woonwijken gebouwd in de gemeente.

- In Gorinchem helpt een klankbordgroep van mensen met een LVB het gemeentelijk Wmo-beleid vorm te geven. Ook geeft de groep advies over de toon en begrijpelijkheid van brieven en andere teksten voor mensen die ondersteuning krijgen. De teksten hebben nu een meer geruststellende toon.

- De gemeente Almere heeft een speciaal politiek panel met de naam G-KRACHT, waarin mensen met een LVB zitting hebben. Zij spreken geregeld met de burgemeester en de politieke partijen. Hierdoor is er een onafhankelijke klachtencommissie gekomen voor mensen die problemen ervaren met het Wmo-vervoer.

Tips
Verder biedt de handreiking veel tips waar gemeenten, politieke partijen en mensen met een licht verstandelijk beperking veel aan kunnen hebben. Daaronder zitten heel logische, zoals: zorg dat het voor mensen met een LVB eenvoudig is om te gaan stemmen. Maar ook minder voor de hand liggende adviezen: regel een vergoeding en een ondersteuner voor LVB’ers die actief beleidsmatig of politiek participeren, bijvoorbeeld.

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is er een versie in eenvoudige taal beschikbaar.  

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!