Op je 18e verjaardag ben je voor de wet volwassen en moet je ineens allerlei dingen zelf gaan regelen. Voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking is dat vaak moeilijk. Hoe zit het met ondersteuning die je eerst via de Jeugdwet kreeg? Loopt die door? Bureau HHM ontwikkelde een handreiking die zorgovergangen voor jongvolwassenen met een lvb in beeld brengt.
Deze handreiking is er in twee versies: voor zorgprofessionals én voor de jongvolwassene zelf. De versie voor zorgprofessionals geeft antwoord op de vraag wat de verschillende partijen (gemeente, zorgverzekeraar, zorgkantoor, zorgaanbieder) kunnen doen om de zorgovergang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er wordt stapsgewijs besproken waar de partijen op moeten letten en er staan good practices uit een aantal gemeenten bij. Zo leggen jeugdconsulenten van de gemeente Rijssen-Holten preventief contact met alle jongeren van 17,5 jaar en hun ouders die via de toegang bekend zijn. De jeugdconsulenten geven aan waar men aan moet denken, zodat de jongere met zijn ouders tijdig actie kan ondernemen. Ook staan er diverse casussen in.
Voor de jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking is er een versie, waar ervaringsdeskundigen van de LFB aan hebben meegewerkt. Zij keken kritisch naar de tekst en gaven suggesties voor verbeteringen aan, waardoor jongeren de informatie beter kunnen begrijpen.
Bureau HHM ontwikkelde de handreikingen in opdracht van het ministerie van VWS. |