Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Handreiking ZEVMB moet toegang tot Wmo eenvoudiger maken

15 oktober 2024 Redactie Klik Geen reacties

De verstrekking van hulpmiddelen aan mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB) en hun naasten gaat via de Wmo, maar dit proces dat via de gemeente loopt, gaat vaak moeizaam. Daarom ontwikkelde het ZEVMB-kenniscentrum in samenwerking met de gemeente Almere de Handreiking ZEVMB voor gemeenten.

In deze handreiking wordt uitleg gegeven over wat ZEVMB inhoudt en wat voor impact die zorgdiagnose op een gezin heeft. Ook biedt de handreiking inzicht in de hulpmiddelen die zo’n gezin in de loop der tijd zoal nodig heeft. Zo is er het ZEVMB-paspoort dat ervoor kan zorgen dat zaken sneller geregeld worden, omdat in steeds meer gevallen een medische keuring achterwege kan blijven.

Aanbevelingen
Het belangrijkste is dat gemeenten ontdekken hoe cruciaal hun rol is in het goed organiseren van deze specifieke zorg. Het kenniscentrum doet daartoe verschillende aanbevelingen, zoals het aanstellen van casemanagers ZEVMB-zorg die over alle loketten heen werken en de gezinnen leren kennen.

De handreiking is gepresenteerd in Almere, waar eveneens een luistersessie plaatsvond. Een alleenstaande moeder met drie kinderen, waarvan er één 24-uurszorg nodig heeft, vertelde over het langdurige traject om in aanmerking te komen voor diverse hulpmiddelen en een aangepaste rolstoelbus. Ze kreeg afwijzing na afwijzing.

“Ik heb geen rolstoelbus nodig om op vakantie te gaan, maar omdat ik anders geen idee heb hoe ik ergens moet komen. Roans rolstoel past niet meer in een auto, hij zelf kan daar ook niet goed in zitten.”  |

Een verslag van de luistersessie en alle ins en outs over de handreiking voor gemeenten vind je op de website van het kennisplatform ZEVMB.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!