Jongeren tussen de 12 en 18 jaar met een broer of zus met een zorgvraag kunnen voor tips en informatie terecht op het platform SAME! van Philadelphia Zorg. Bijvoorbeeld over hoe je de aandacht van je ouders krijgt die je nodig hebt. Maar ze vinden er ook veel herkenbare verhalen van andere jongeren in een gelijke situatie.
In gezinnen met een kind met een beperking, ziekte of psychische problemen gaat vaak veel aandacht naar het kind met de zorgvraag. Andere kinderen binnen het gezin kunnen daarmee worstelen. Zij willen hun ouders niet tot last zijn, schamen zich soms voor het gedrag van hun bijzondere broer of zus en hebben te maken met schuldgevoelens. Via SAME! komen deze jongeren met elkaar in contact en zien ze dat ze niet de enige zijn.
Ervaringsverhalen
De website www.wijzijnsame.nl is gemaakt door en voor jongeren met een bijzondere broer of zus. Zo vertelt gastredacteur Amber in een video over haar broer, die een ernstige meervoudige beperking heeft. Wat betekent dat voor haar? En voor de rest van het gezin? Dit is slechts een van de vele ervaringsverhalen.
Isabel vertelt over haar broer met autisme, ADHD en een hechtingsstoornis, die soms woedeaanvallen heeft. En Sanya voelt zich schuldig omdat ze in een andere plaats gaat studeren, daarom op kamers gaat en er daardoor minder voor haar broer kan zijn. Hij durft zonder haar eigenlijk niet naar buiten.
Reageren
Naast de website is SAME! ook actief op Instagram, TikTok en Snapchat. Dagelijks worden nieuwe berichten en polls gepost en de jongeren kunnen hierop reageren. Wie (anoniem) zijn of haar verhaal wil delen over het leven in een gezin met een bijzondere broer of zus, krijgt als dank een hoodie.
In 2020 lanceerde Philadelphia al een platform voor ouders van een zorgintensief kind, Sophi. Met SAME! is er nu ook speciale site voor brussen. |