Een hersenoperatie om epileptische aanvallen te doen verdwijnen gold nog niet zo lang geleden als laatste redmiddel voor mensen met epilepsie. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden van epilepsiechirurgie toegenomen. Maar er is meer capaciteit, onderzoek en voorlichting nodig om mensen met epilepsie met een hersenoperatie te helpen.
Dit jaar staat de Europese epilepsiedag (13 februari) dan ook in het teken van epilepsiechirurgie. Bij 30 procent van de 120.000 Nederlanders met epilepsie werken medicijnen niet goed. Epilepsiechirurgie is dan een mogelijke behandelmethode. Toch ondergaan maar ongeveer 100 mensen per jaar een epilepsieoperatie. In omringende landen gebeurt dat veel vaker. “Met meer capaciteit, onderzoek en voorlichting zouden we meer mensen kunnen helpen,” aldus neuroloog Albert Colon van Kempenhaeghe. Neuroloog René Debets van Sein: “Denk eerder aan de mogelijkheid van epilepsiechirurgie als behandeling met medicijnen, na twee jaar of bij het tweede of derde middel, niet aanslaat. Een deel van de mensen heeft dan het vooruitzicht om alsnog aanvalsvrij te worden.”
Zonder risico
Epilepsiechirurgie is een mogelijke oplossing als één gebied in de hersenen (de epilepsiehaard) de aanvallen veroorzaakt en dat gebied zonder risico kan worden verwijderd. Om in aanmerking te komen voor epilepsiechirurgie is intensief en complex vooronderzoek nodig. De patiënt doorloopt daartoe een traject van meerdere maanden tot ruim een jaar waarin elk stapje voorwaarts uitgebreid wordt overlegd en getoetst. Met meer capaciteit zouden mensen sneller geholpen kunnen worden. Nu loopt de wachttijd voor sommige onderzoeken op tot soms enkele jaren.
Kinderen
Epilepsiechirurgie is een zeer effectieve en veilige behandelmethode en zeker bij kinderen zinvol om vroegtijdig te overwegen, zeggen epilepsiedeskundigen. Bij kinderen is niet alleen aanvalsvrijheid, maar ook verbetering van de ontwikkelingskansen een belangrijk criterium. Langdurig gebruik van medicatie en aanhoudende epileptische aanvallen kunnen de cognitieve ontwikkeling namelijk stagneren of verslechteren. Terwijl de hersenen van kinderen een goed aanpassingsvermogen hebben en meestal voorspoedig herstellen na een operatieve ingreep.
Lees meer op www.epilepsie.nl/epilepsiedag