Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Herziene Klik Kennispocket Verstandelijke beperking & Sociale netwerken

2 oktober 2024 Redactie Klik Geen reacties

Uit je schulp kruipen, vreemden aanspreken, je eigen netwerk aanboren. Het is niet vanzelfsprekend voor iedere begeleider, maar zou dat wel moeten worden als je aan de slag gaat met het uitbreiden van het sociale netwerk van mensen met een verstandelijke beperking. Dat komt terug in de tweede herziene editie van Klik kennispocket Verstandelijke beperking & Sociale netwerken.

In de tweede druk van de Klik kennispocket over sociale netwerken bij mensen met een verstandelijke beperking vertellen zorgverleners wat er nodig is om iemand te helpen aan een rijker leven. Dat begint bij het in kaart brengen van het huidige netwerk, en vervolgens mensen ondersteunen om contacten te onderhouden en uit te breiden.

Ook vrijwilligers komen aan bod: daarbij is een steuntje in de rug van de begeleider nodig, die zorgt dat het contact tot stand komt en iemand een maatje vindt met dezelfde interesses. Een bijzonder voorbeeld is het verhaal van een doofblinde cliënt, dat aantoont dat ook bij mensen met ernstige beperkingen het mogelijk is om hun wereld te vergroten.

Door activiteiten binnen en zeker ook buiten de zorginstelling op te zoeken, doet iemand al meer contacten op. En je leest hoe mensen met een verstandelijke beperking zelf aan de slag kunnen als vrijwilliger of op andere manieren van betekenis zijn bij klusjes in de buurt.

Naast alle ervaringsverhalen in de vernieuwde kennispocket vind je een overzicht met hulpmiddelen bij het versterken van het netwerk, het werven van vrijwilligers en om contact in de wijk te leggen. Toch blijft de eenzaamheid groot en het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking vaak klein, zo is te lezen in het overzicht met relevante onderzoeken. Werken aan sociale netwerken blijft daarom nodig, en met de informatie in deze kennispocket kun je je verder in het onderwerp verdiepen.  |

Bestel de Klik kennispocket voor €23,25 via uitgeverij Prelum. Of bekijk meer kennispockets via klik.org/kennispockets.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!