Net als in Nederland heeft ook België te maken met maatregelen om de coronacrisis te beteugelen, waaronder een lockdown. Voor de kleinschalige zorgorganisatie VillaVip is de quarantaineperiode bijzonder op alle vlakken, vertelt oprichter Michiel Maeyaert.
In een VillaVip-huis wonen tien volwassenen met een beperking samen met een zorgkoppel. Momenteel zijn er 8 van deze villa’s verspreid over Vlaanderen. En in elk huis zetten de zorgkoppels zich volledig in om er met hun bewoners en medewerkers het beste van te maken.
“Ook hier in België zijn werk- en dagbestedingslocaties gesloten. Ik hoor dat sommige bewoners net meer op hun gemak zijn dan wanneer ze naar hun werk of dagbesteding gaan. Anderen hebben wat meer moeite met het gemis van hun familie. De creativiteit van het zorgkoppel is nodig om iedereen toch kwaliteit van leven te blijven bieden”, zegt Maeyaert.
Medewerkers
Bij aanvang van de coronacrisis heeft elk huis zijn medewerkers goed ingezet. “We maken gebruik van een groot preventieplan. Doordat het zorgkoppel ook in het huis woont, is het net alsof je als begeleider mee in quarantaine bent. Een aantal medewerkers is ook meer uren gaan werken. Zo komen er minder verschillende ‘koppen’ dan voorheen bij de huizen en blijft er een aantal mensen beschikbaar voor als het echt nodig is. Zo wordt de kans op externe besmetting verminderd.”
Hij kan (gelukkig) niet vertellen hoe het gaat als er een besmetting in een woning wordt geconstateerd. “Momenteel zijn er namelijk geen coronaverdenkingen: noch bij personeel, noch bij bewoners en noch bij het zorgkoppel. Maar we hebben wel een corona-outbreakplan. Dat zou ons in staat moeten stellen om dit virus het hoofd te bieden”, zegt de VillaVip-oprichter.
Besmetting
Maeyaert vertelt over dit outbreakplan aan de hand van enkele voorbeelden. “Bij een besmetting van een van de twee partners - die het zorgkoppel vormen - gaat de besmette persoon uiteraard in quarantaine. Het zorgkoppel heeft dan ook onderling afgesproken zich van elkaar te scheiden. In sommige huizen is het zelfs zo dat de niet-besmette partner niet meer in het privé-gedeelte komt gedurende de quarantaineperiode van de besmette persoon. Deze niet-besmette persoon zorgt dan in hoofdzaak nog voor de nachtpermanentie en de organisatie van de woning. De besmette partner wordt dan vervangen door een medewerker.”
In het geval beide partners besmet zijn, treedt de overkoepelende organisatie van VillaVip op de voorgrond. “Dan wordt van ons uit interventie verzorgd, door samenwerkingen die wij opgezet hebben met andere zorgvoorzieningen. Deze samenwerkingen bestaan al geruime tijd, dus zijn van voor de coronacrisis,” aldus Maeyaert.
Schouder
Veel komt nu aan op de kracht van het zorgkoppel. “Zij beperken het leven niet tot het strikte minimum, maar gezien ze zelf ook in hun VillaVip moeten blijven, zorgen ze ervoor dat het gewone blijft doorgaan. Zij zijn een constante factor voor de bewoners en bieden hun een schouder om hun gevoelens en bezorgdheden te delen”, geeft Maeyaert aan.
Hij vertelt dat de zorgkoppels deze moeilijke tijd zo aangenaam mogelijk proberen te maken. “Denk aan barbecues, foute fuiven - met bewoners en medewerkers, uiteraard.” Hij verwijst naar de Facebook-pagina van VillaVip Bredene (waar ook de foto vandaan komt), “dan begrijpt u wat ik bedoel.”
Gemis verminderen
Hoewel deze periode voor elk zorgkoppel nieuw is en dus extra werken betekent, melden ze allemaal dat ze het zeker en vast de baas kunnen, meldt Maeyaert. “Ik ben in elk geval heel trots op de manier waarop elk zorgkoppel deze situatie behartigt: heel professioneel, heel consequent toepassen van de maatregelen en bovenal: nog steeds veel plezier maken.”
En om het gemis aan ouders of andere familie een beetje te verminderen, beeldbellen de bewoners veel met hen. “Hopelijk kan iedereen wel rap terug naar fysisch contact met de familie, en bezoek ontvangen. Of je nu groot of klein bent, in een gezinshuis woont of niet: je familie en vrienden niet kunnen ontmoeten, dat blijft voor iedereen hetzelfde en een groot gemis.” |