Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hoeveel bewegen cliënten met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking?

10 december 2015 Tjitske Gijzen Geen reacties

Wat zijn de ervaringen van begeleiders in het activeren van mensen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking? De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen bekijken dit in een onderzoek naar de aandacht voor bewegen in de dagelijkse zorg. Voor het onderzoek zijn inmiddels voldoende aanmeldingen. (Foto Opmaat/Bedum)

Begeleiders die cliënten met ernstige beperkingen in een woon- of een dagbestedingsgroep ondersteunen, worden in het onderzoek bevraagd over het bewegingsaanbod van cliënten. Ze krijgen vragen over het dagprogramma van cliënten, of het lukt ze daarmee voldoende te laten bewegen en wat volgens begeleiders nodig is om cliënten te activeren.

Het onderzoek vindt plaats aan de afdeling Orthopedagogiek (prof. dr. Carla Vlaskamp en dr. Annette van der Putten) van de Rijksuniversteit Groningen (RuG) en de Hanzehogeschool Groningen (dr. Aly Waninge) door Leontien Bossink, promovendus aan de RuG.

Voldoende aanmeldingen
Update 10 december: Na de oproep van Klik in november zijn er inmiddels voldoende aanmeldingen van begeleiders die willen deelnemen aan het onderzoek, waarvoor dank. Nog niet alle aanmeldingen zijn benaderd, het plannen van interviews volgt zo spoedig mogelijk. Zomer 2016 worden de resultaten verwacht.

Voor vragen en/of informatie over het project kunt u contact opnemen via L.W.M.Bossink@rug.nl of 050-3636594. Lees meer over het onderzoek Activering van personen met een verstandelijke beperking en deelname hieraan.

Op de foto: Zwemactiviteit bij Opmaat in Bedum, locatie van zorginstelling 's Heeren Loo waar cliënten met ernstig meervoudige beperkingen een intensief houdings- en beweegprogramma volgen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!