De helft van de vrouwen in Nederland is niet financieel onafhankelijk. Ook in de gehandicaptenzorg hebben vrouwen (en overigens ook mannen) vaak kleine contracten. Om erachter te komen wat een paar uur extra werken voor je portemonnee betekent, hebben het Nibud, WOMEN Inc. en stichting Het Potentieel Pakken een handige rekentool gelanceerd waarmee je snel zelf kan berekenen wat extra werken je netto oplevert.
Al eerder schreven we over het initiatief ‘Contractuitbreiding in de zorg’ en een uitzending van Pointer hierover waarin ook de gehandicaptenzorg aan bod kwam. Stichting Het Potentieel Pakken achter dit initiatief richt zich specifiek op vrouwen in de zorgsector. Zij hebben onderzocht dat meer dan 300 duizend zorgmedewerkers niet financieel onafhankelijk zijn, een groot risico als ze alleen komen te staan.
Een groot deel van deze zorgmedewerkers weet niet wat extra werken ze zou opleveren, of ze gaan er op voorhand al vanuit dat meer werken toch niet loont. Vaak zijn ingewikkelde financiële berekeningen nodig die voor mensen lastig zijn zelf te maken. En ook de angst om toeslagen kwijt te raken is groot. Zo wordt vaak geen goede afweging gemaakt.
Een scenario van een contractsuitbreiding in de gehandicaptenzorg van 24 naar 28 uur uitgewerkt door het Nibud
Het nieuwe hulpmiddel de WerkUrenBerekenaar is bedoeld om mensen bewuster te maken van hun financiële positie. Met de rekentool kun je binnen tien minuten berekenen wat extra werken je onderaan de streep oplevert en zie je wat het voor jouw financiële positie en portemonnee betekent. Bekijk het hulpmiddel op: www.werkurenberekenaar.nl. |