Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Hond als hulptherapeut voor mensen met een beperking

23 juni 2014 Door de redactie Geen reacties

Therapiehonden bieden al jaren bijzondere hulp bij diverse therapievormen voor cliënten met een beperking. In Klik van juni een mooie fotoreportage waarin verschillende therapiehonden worden geportretteerd tijdens hun werk met cliënten. Opgeleide honden bewijzen goede diensten bij moeilijk te motiveren cliënten, kinderen met autisme en ouderen met dementie. Stichting Contacthond leidt de honden op, die samen met hun trainers én altijd in samenwerking met een therapeut, worden ingezet bij dierondersteunde therapie.

Waarom honden inzetten bij therapie?
Een hond (ver)oordeelt niet. Dat maakt het voor cliënten minder moeilijk om nieuw gedrag te oefenen. Cliënten zijn enorm gemotiveerd om iets mét en vóór de hond te doen. De therapie-doelen worden dankzij de hond, sneller behaald.

Wat doet een therapiehond?
Omdat de therapiehonden een hulpmiddel zijn en geen therapie op zich, worden ze breed ingezet, bijvoorbeeld bij:

Fysiotherapie en revalidatie
Therapiehonden brengen jong en oud in beweging. Een bal gooien of wandelen met de hond is leuker dan trainen met apparaten. Ook dementerende ouderen, die eerder therapie weigerden, raken dankzij de hond gemotiveerd om toch te komen.

Speltherapie
Cliënten met een autistische stoornis maken via de hond makkelijker contact met de buitenwereld. Ze praten via en over de hond met anderen.
Kinderen met het syndroom van Down leren grenzen aangeven. Als je niet duidelijk bent luistert de hond niet naar je.

Logopedie
De hond voorlezen of commando's geven helpt in het oefenen om duidelijk te communiceren. En hoe zeg je iets? Wat is het effect van je stem en je houding? Trekt de hond je overal naar toe of luistert hij en loopt hij braaf naast je?

Gedragstraining
Jongeren met gedragsproblemen zoals ADHD werken aan zelfvertrouwen en inzicht in hun gedrag. Een hond weerspiegelt hun drukke gedrag door zelf ook druk te worden. De directe terugkoppeling van de therapeut leert de jongeren spelenderwijs over de consequenties van hun gedrag.

Informatie over de inzet en de opleiding van therapiehonden op www.contacthond.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!