De Stichting Downsyndroom heeft diverse hulpmiddelen ontwikkeld om mensen met het syndroom te ondersteunen bij meer eigen regie over hun leven. Op basis van gesprekken met mensen zelf en hun familie zijn er werkbladen voor de invulling van vrije tijd en activiteiten gemaakt, een website met een overzicht van handige apps en een leidraad voor onderwijs aan mensen met het syndroom van Down.
Op de website eigen-regie.downsyndroom.nl/ kunnen mensen met downsyndroom kijken of er een app is die hen kan helpen om iets zelf te doen. Er is een overzicht te vinden van apps die mensen kunnen helpen bij contact met vrienden, reizen, koken, schoonmaken, boodschappen doen, afval scheiden en je agenda bijhouden.
Bij het downloaden van de apps zal vaak nog wel hulp nodig zijn. Gebruikers van de site worden ook opgeroepen om nieuwe apps aan te dragen en reacties te geven op de apps.
Vrije tijd
In samenwerking met Floor Jongerencoaching heeft de Stichting Downsyndroom ook werkbladen gemaakt en een handleiding om vrije tijd meer invulling te geven. De werkbladen helpen iemand om bewust te worden van wat je allemaal al doet, en wat je nog meer zou willen doen en hoe je dat moet organiseren.
Ook is er een strippenkaart voor activiteiten ontwikkeld, om mensen met Downsyndroom te helpen bij het bedenken wat ze zouden kunnen gaan doen. Bijvoorbeeld op een terras zitten, een wandeling maken, ijsje halen, paardrijden, naar de bioscoop gaan. Al die activiteiten kan je op de strippenkaart zetten. De strippenkaart werkt als visuele reminder, waarbij er zelf gekozen mag worden welke activiteit op welke dag gedaan kan worden.
De strippenkaart, werkbladen vrije tijd en een handleiding voor ouders/begeleiders zijn te downloaden op www.downsyndroom.nl/home/levensloop/volwassene.
Onderwijs
Om bij te dragen aan de kwaliteit van onderwijs voor leerlingen met downsyndroom, heeft de Stichting Downsyndroom ook een speciale leidraad ontwikkeld. Deze is via www.downsyndroom.nl/leidraad-onderwijs als pdf te downloaden. Ook zijn er gratis webinars te bekijken met presentaties die de meeste hoofdstukken in het boek samenvatten.
De leidraad is een ‘draaiboek’ voor een optimaal onderwijstraject gebaseerd op wetenschappelijke kennis over het syndroom van Down en op ‘good practices’, ervaringen in de praktijk. De leidraad gaat in op het hele onderwijstraject: van de voorbereiding van peuters op het onderwijs tot aan onderwijsmogelijkheden voor volwassenen.
De Leidraad onderwijs is mede mogelijk gemaakt door HandicapNL en Stichting SFO. |