Volgens de Kieswet mag alleen iemand met een lichamelijke beperking (bijvoorbeeld een visuele handicap) hulp krijgen in het stemhokje. Dat moet anders, vinden veel belangenorganisaties al jaren. Er ligt nu een wetsvoorstel dat assistentie bij het stemmen voor een bredere groep mogelijk maakt.
Met dit wetsvoorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn de belangenorganisaties blij, maar zij zien ook verbeterpunten. Onder meer Ieder(in), de VGN, Oogvereniging, Bartiméus, Koninklijke Visio, EMB Nederland, Sien en KansPlus hebben in een brief aan het ministerie een aantal aanbevelingen genoemd.
1. Sta assistentie naar eigen keuze toe in het stemhokje voor bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, mensen met dementie, met een psychische kwetsbaarheid, mensen die laaggeletterd, analfabeet of anderstalig zijn.
2. Verkort de duur van het experiment en vergroot het aantal gemeenten. Nu wil het ministerie vijf jaar lang in slechts vijf gemeenten experimenteren met het voorstel.
3. Ondersteuning in alle stemlokalen en training voor de stembureauleden over hoe om te gaan met de verschillende mensen.
4. Geef begrijpelijke en toegankelijke informatie over de verkiezingen en mogelijkheden voor ondersteuning bij de start van de experimenteerwet.
5. Begeleiding voor mensen met een fysieke beperking moet blijven. Zij moeten ook meer de mogelijkheid krijgen om zelfstandig te stemmen door de stemmal in elke gemeente neer te zetten.
6. Monitor en leer van de ervaringen die mensen hebben met de toegankelijkheid van het stemproces en de ondersteuning daarbij.
In de brief worden de punten uitgebreid toegelicht. De betrokken partijen hopen dat deze aandachtspunten worden meegenomen bij het vormgeven van het definitieve wetsvoorstel. |