Tijdens de VG Hackathon op vrijdag 8 oktober hebben verschillende teams uit de verstandelijk gehandicaptenzorg creatieve ideeën bedacht om meer tijd te krijgen voor zorg, het verlagen van de werkdruk en de uitstroom van medewerkers te voorkomen.
Twaalf teams bestaande uit medewerkers van zevenentwintig organisaties gingen tijdens de hackathon aan de slag met hun challenges. Van probleemstelling tot brainstorm, van prototype tot toetsing. Er kwam veel kijken bij het tot stand komen van de producten en oplossingen. Na een intensieve dag hield ieder team een pitch voor de jury bestaande uit Carlijn Schraven (Pluryn), Sabine Uitslag (Salijn), Michek van Schaik (Rabobank) en Frank Bluiminck (VGN). De jury bepaalde de top drie.
Winnaars
Het team van organisatie ’s Heeren Loo met versterking van teamleden van Pameijer, Baalderborg Groep en Ons Tweede Thuis ging er vandoor met de eerste prijs (10.000 euro om het plan verder uit te werken en een na-traject). Zij bedachten Ready-set-go, een technologische oplossing om het voor nieuwe medewerkers eenvoudiger te maken om op een locatie aan de slag te gaan. Door te werken aan directe inzetbaarheid, blijft er meer tijd over voor zorg. De jury roemde het team vanwege hun sterke presentatie, het verwerken van het cliëntperspectief en de haalbaarheid van het idee.
Het team van ORO en teamleden van organisaties Reinaerde, Trajectum, Frion, Ons Tweede Thuis, InteraktContour, Baalderborg Groep en Amarant ontwierp een hulpmiddel dat medewerkers meer FOCUS geeft om hun werk te doen. Want stilstaan bij je handelen is vooruitgang. Hun idee werd beloond met de tweede prijs (5.000 euro om het plan uit te werken en een na-traject)
Er wordt dagelijks veel tijd besteed aan het rapporteren. Daarom ontwikkelde Team Noord de app Hey-ECD tijdens de hackathon. Deze app ondersteunt medewerkers bij het spraakgestuurd rapporteren. Team Noord bestond uit medewerkers van Cosis, De Zijlen, Hanzehogeschool, Vanboeijen, Visio, InteraktContour en Zorgpleinnoord, Amarant en Trajectum. Zij wonnen de derde prijs (een na-traject).
Word vervolgd
De winnende teams gaan hun ideeën verder uitwerken zodat er daadwerkelijk oplossingen ontstaan die helpen bij het creëren van meer tijd voor zorg. En dat geldt ook voor de teams die buiten de prijzen vielen, die dit op eigen kracht proberen. Zoals gehandicaptenzorgorganisaties SDW, S&L Zorg en SOVAK die samen een inwerkapp bedachten genaamd In-gang. Het is volgens de organisatie van de VG Hackathon vooral mooi om te zien dat er door zoveel organisaties binnen de gehandicaptenzorg wordt samengewerkt. Zij gaan dit proces dan ook zeker volgen. |
Lees meer op www.vghackathon.nl