Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

In gesprek over middelengebruik

6 april 2021 Door de redactie Geen reacties

Hoe ga je in gesprek met een cliënt met een licht verstandelijke beperking over middelengebruik? En hoe werk je daarbij samen met de verslavingszorg? Dit lees je in de nieuwe kennisproducten van de leidraad ‘LVB en middelengebruik in het vizier’, waarbij je ook uitleg krijgt over de waarde en inzet van een aandachtsfunctionaris middelengebruik in de gehandicaptenzorg.

De leidraad ‘LVB en middelengebruik in het vizier geeft een overzicht van methoden en hulpmiddelen om om te gaan met middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). De leidraad heeft het Kennisplein Gehandicaptensector samen met Centrum Verslaving & LVB van Tactus Verslavingszorg ontwikkeld.

Meer kennis
Binnen de VG-sector mist er vaak specifieke kennis over middelengebruik of wordt zorg te laat ingezet. Veel professionals worstelen wat te doen bij middelengebruik bij cliënten. Zeker als dit kan leiden tot problematisch middelengebruik. Hoe ga je bijvoorbeeld het gesprek aan? En welke stappen moet je vervolgens nemen? Een aandachtsfunctionarissen in de organisatie kan kijken naar de implementatie van meer kennis, ervaring en praktische handvatten over middelengebruik in de organisatie. De leidraad ‘LVB in het vizier’ is vernieuwd met drie nieuwe kennisproducten die je hierbij op weg helpen:

  1. Een stroomschema voor toeleiding naar verslavingszorg. Welke vervolgstappen moet je nemen?
  2. De gesprekswaaier ‘Mij een zorg’ om middelengebruik bespreekbaar te maken
  3. Het profiel aandachtsfunctionaris middelengebruik 


Preventie

De leidraad; LVB en middelengebruik’ is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de verslavings-en gehandicaptenzorg. De leidraad is een belangrijke stap voor de gehandicaptenzorg. Die krijgt zo steeds meer aandacht voor middelengebruik. Dit past bij een ontwikkeling die al langer gaande is. Zo ondertekenden organisaties eind 2018 nog het Nationaal Preventieakkoord. Hiermee richten zij zich op onder andere op het terugdringen van roken en problematisch alcoholgebruik.

In dit akkoord staat ook dat mensen met een beperking ongezonder leven dan andere mensen. Daarom is aandacht hiervoor in de gehandicaptenzorg extra belangrijk.

Rookvrij
Heb jij een cliënt die rookt? Bekijk dan eens de interventie ‘Wat vind ik van mijn roken?’ Of bekijk samen met jouw cliënt de webpagina ‘Steffie stopt met roken’. Klik organiseert ook een webinar over een rookvrije gehandicaptenzorg en de dilemma’s daarbij, zie meer informatie op www.klik.org/studiedagen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!