Velen binnen de gehandicaptenzorg kennen Pouwel van de Siepkamp, de man die zijn leven wijdde aan de ondersteuning aan en belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij was een ambassadeur van Gentle Teaching en stond aan de basis van de introductie van deze methode in Nederland. Op 3 april 2023 overleed hij.
Van de Siepkamp zette zich in voor een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat deed hij tijdens zijn werk op Dennendal, waar hij zijn vrouw Marianne leerde kennen. Samen namen ze twee broertjes met een verstandelijke beperking onder hun hoede, als pleegzonen. Daarna kregen ze zelf nog twee dochters.
In 1992 werd Van de Siepkamp actief als trainer/consulent Gentle Teaching, waarbij het ontwikkelen van onvoorwaardelijke veilige en liefdevolle relaties tussen mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders centraal staat. Hij maakte in 1988 voor het eerst kennis met deze methode en in de loop der jaren groeide hij uit tot een ware ambassadeur.
Verder was Van de Siepkamp ook zeer actief in de collectieve belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke beperking, onder meer binnen KansPlus en de voorlopers van deze grote landelijke organisatie. Hij was er onder meer bestuurslid (2007-2016) en voorzitter (2016-2020). De laatste jaren was hij er vrijwillig beleidsadviseur. KansPlus zegt in een reactie op het overlijden ‘dankbaar te zijn voor het onbeschrijflijk vele werk dat hij voor ons heeft verricht’.
In maart 2022 ontving Pouwel van de Siepkamp vanwege zijn langdurige inzet voor het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met een verstandelijke beperking een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van de Siepkamp is 73 jaar geworden. |