Om gemeentes op weg te helpen bij de hulpverlening aan kinderen en jongeren met een lichte verstandelijke beperking, is een nieuwe brochure uitgegeven. De handreiking 'Heel gewoon en toch bijzonder' en geeft informatie over signalen en vragen die kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb) en hun ouders hebben.
Gemeenten zijn straks verantwoordelijk voor de hele jeugdzorg. Het uitgangspunt van het nieuwe 'Jeugdstelsel' is dat ieder kind veilig en gezond moet kunnen opgroeien. Ouders hebben vragen over de ontwikkeling van hun kind of maken zich zorgen vanwege een mogelijke beperking. Een kind dat kwetsbaar is, maakt ouders onzeker. Ze hebben vragen als: Hoe kan ik reageren op zijn gedrag? Hoe bied ik mijn kind kansen? Welke school is het beste? Wil hij niet luisteren of begrijpt hij het niet? Hoe ga ik om met vragen op school of opmerkingen in de buurt?
Geen kind buitenspel
Als ouders weten wat er met hun kind is en hoe zij daarmee kunnen omgaan, kan er weer rust komen in de opvoeding en kan het vertrouwen in de eigen kracht zich herstellen, is de gedachte achter de handreiking. Het motto is: 'geen kind buitenspel.' Dat begint in het gezin en de familie en vriendenkring, het zet zich door in de school en in de buurt en is pas klaar wanneer de jongere op eigen kracht kan meedoen in de samenleving. Het nieuwe jeugdstelsel moet snel, goed en op maat kunnen reageren op dit soort vragen van ouders en op signalen van kinderen en jongeren.
Het nieuwe jeugdstelsel moet leiden tot een omslag in het jeugdbeleid waardoor er meer en eerder aandacht is voor het voorkomen van problemen, voor het tijdig signaleren van een vastlopende ontwikkeling en voor vroege ondersteuning in het gezin, op school en in de buurt.
De handreiking 'Heel gewoon en toch bijzonder' is een initiatief van de partners in het netwerk Gewoon Meedoen.