Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Inspectie doet onderzoek naar dodelijk steekincident bij lvb-kliniek

15 januari 2025 Redactie Klik Geen reacties

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt een dodelijk steekincident waarbij begin januari een 76-jarige vrouw werd doodgestoken in Den Dolder. De verdachte is een cliënt van een kliniek van Fivoor in Den Dolder, waar mensen met een licht verstandelijke beperking verblijven. Die cliënten krijgen nu te maken met extra maatregelen.

Op donderdagmiddag 2 januari 2025 werd in Den Dolder, dicht bij het terrein van de Willem Arntsz Hoeve, een vrouw van 76 neergestoken. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen.

Naar aanleiding van het signalement dat de politie verspreidde van de mogelijke dader, heeft Fivoor een melding gedaan, waarop diezelfde dag laat in de avond in een van de klinieken van Fivoor (Wier+) een patiënt is aangehouden. De kliniek is voor mensen met een lichte verstandelijke beperking in combinatie met psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen.

Snel na de steekpartij nam Fivoor contact op met de inspectie. Fivoor kondigde toen zelf een intern onderzoek aan. De inspectie doet daarnaast ook eigen onderzoek. Dit omdat de maatschappelijke commotie groot is over wat er is gebeurd, zo is ook te zien in een reportage van RTV Utrecht.

Buurtcoaches
Bestuurder Erik Masthoff van Fivoor verklaart de impact die de gebeurtenis heeft op de gemeenschap van Den Dolder te zien en voelen. “Daarom hebben we besloten om de inzet van buurtcoaches tijdelijk uit te breiden. Daarnaast komen onze patiënten alleen in den Dolder als dat noodzakelijk is en dan alleen onder begeleiding. Ook op het terrein van de WA Hoeve.” Deze maatregel geldt voorlopig tot maandag 20 januari.

Vanaf maandag 13 januari mogen patiënten wel weer onbegeleid op het terrein komen, zodat zij kunnen deelnemen aan therapie en dagbesteding. “Daarnaast mogen wij de verlofvrijheden van patiënten niet langer beperken. Een deel van de patiënten verblijft vrijwillig bij Fivoor, het is niet mogelijk om hen nog langer te beperken in hun bewegingsvrijheid. We verzoeken patiënten dringend om op het gedeelte van het terrein te blijven waar geen woningen staan. De buurtcoach ondersteunt om hierop toe te zien.” Vanaf 20 januari kunnen patiënten voor wie dat toegestaan is ook weer onbegeleid naar het dorp.

De inspectie zal met de betrokkenen spreken en documenten bekijken over beslissingen die eerder zijn genomen. De inspectie hoopt binnen een half jaar met een eindrapport te komen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!