Volgens een recente studie gaan kinderen met autisme die een iPad of andere tablet gebruiken voor taaloefeningen, veel beter communiceren dan kinderen zonder tablet. Het Amerikaanse onderzoek betreft 61 kinderen van 5 tot 8 jaar. Ze spraken bijna geen van allen. Een half jaar lang kregen ze wekelijks 2 tot 3 uur therapie om hun communicatie te verbeteren, taalspelletjes te doen en oefeningen met sociale gebaren, zoals wijzen.
De helft van de kinderen kreeg – naast de gebruikelijke therapieoefeningen - een spraakontwikkelingsprogramma op een iPad om mee te spelen en te oefenen. Volgens de onderzoekers maakten deze kinderen veel meer en snellere vorderingen dan de kinderen zonder tablet. De app liet plaatjes zien van voorwerpen. Als het kind het plaatje aanraakte was het bijbehorende woord te horen.
Gesproken taal
De kinderen die de tablets gebruikten gingen ook eerder uit zichzelf taal gebruiken. "Het was opmerkelijk hoe goed de tablet deze kinderen aan het communiceren te kreeg," zegt Connie Kasari van de Universiteit van Californië, die aan de studie werkte. "Kinderen die naast de gedragstherapie gebruik konden maken van de tablet om hun communicatiepogingen te ondersteunen, begonnen veel sneller dan de andere kinderen te communiceren, vooral in gesproken taal."
De kinderen behielden hun vaardigheden ook op lange termijn, zo bleek bij een follow up onderzoek na drie maanden. Het effect van de tablets op de communicatieontwikkeling van de kinderen was het grootst als ze al meteen bij het begin van de therapie werden ingezet.
Een artikel over het onderzoek staat in the Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.