Optimale spanning is nodig om te leren. Om cliënten in beelden duidelijk te maken waar ze in hun spanning zitten, bijvoorbeeld tijdens traumatherapie, is er een getekende versie van het spanningsraam verschenen: het boekje The Window of Tolerance.
Bekend zijn de spanningscurves die duidelijk maken wat optimale spanning, hypo- en hyperarousal inhouden. Het flip-over boekje The Window of Tolerance maakt dit in tekeningen begrijpelijk, hoe je ‘binnen je raam’ kunt blijven. Bij deze optimale spanning ben je in staat om te leren.
Beperkte blik
Door te lage spanning word je onvoldoende uitgedaagd. Dat lijkt comfortabel, maar je leert niks, neemt geen nieuwe dingen op. Je blik reikt niet boven de vensterbank uit. Ook wanneer het lichaam vanwege ervaren gevaar in een toestand van extreem lage spanning komt, is je blikveld beperkt.
‘Als je spanning laag is, kun je lekker relaxen, maar leer je niks’. Op de tekening die bij de tekst hoort, zie je een meisje op de grond liggen met haar hoofd steunend op haar handen. Alleen ze kan niet meer uit het raam kijken. Daarmee wordt de theorie duidelijk zichtbaar.
Hetzelfde geldt als je te hoog in je spanning zit. Je kijkt dan letterlijk tegen het rolgordijntje aan en niet meer door het raam naar buiten. De een heeft vanaf de start een klein raampje, maar het kan ook zo zijn dat je rolgordijntje door al je ervaringen wat is gezakt.
Therapie
Vooral tijdens traumaverwerking is het belangrijk dat de cliënt binnen zijn raam blijft. Het klapboekje is bedoeld om de cliënt bij de therapie te helpen zelf te herkennen en aan te geven waar hij in zijn spanning zit en zo zijn regie kan behouden.
Je kunt de flipover tussen jou en de cliënt op tafel zetten. De cliënt ziet dezelfde afbeelding als jij en bij jou staat er begeleidende tekst voor de sessie.
The Windows of Tolerance. Hoe hoog zit jij in je spanning? Concept door Uschi Koster. Uitgeverij Graviant Educatieve uitgaven. Prijs € 22,95.