Acht op de tien medewerkers in de jeugdzorg heeft het afgelopen jaar te maken gehad met één of meerdere vormen van agressie, uiteenlopend van schreeuwen en schelden tot ernstige bedreigingen en fysiek geweld. Niet alleen worden ze in hun werk bedreigd, agressieve cliënten en ouders, vaak met een licht verstandelijke beperking, weten de jeugdbeschermers ook steeds vaker in hun privéleven te raken. Dat schrijven organisaties in de jeugdzorg in een pamflet aan de regering.
De zestien jeugdzorginstellingen aangesloten bij Jeugdzorg Nederland hebben de noodkreet gezamenlijk opgesteld. Ze baseren zich daarbij op cijfers uit een eerdere enquete van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn waaruit bleek dat 81 procent van de jeugdzorgmedewerkers jaarlijks te maken heeft met agressie.
In de steek gelaten
“Jeugdbeschermers komen in een gezin als er al veel hulpverlening is geweest. We begrijpen de wanhoop en onmacht van ouders maar keuren agressie nooit goed. Wij vinden dat niet normaal,” schrijven de organisaties in het pamflet. Ze zeggen zich in de steek gelaten te voelen door:
- Gebrek aan publieke verontwaardiging en waardering
- Geen politie-assistentie
- Geen strafmaatregelen
- Intimidatie via formele en informele procedures
- De digitale schandpaal via social media en internet.
“Met het programma Veilige Publieke Taak (2007-2016) beloofde het kabinet haar publieke professionals, dus óók die van de jeugdbescherming, goed te beschermen. Gericht op voorkomen, beperken en afhandelen. In de praktijk is daarvan niets terechtgekomen. Dat is onacceptabel en vraagt nu om aandacht en maatregelen,” aldus de jeugdzorgorganisaties.
Ervaringen
Medewerkers vertelden in een reportage van de NOS over de bedreigingen en agressie die ze meemaakten. Zo vertelt Corinne Bijsterbosch: "We werken veel met licht verstandelijk beperkte cliënten en ouders. Zij reageren vanuit hun emotie en dat mag, maar noem ons wel gewoon bij onze naam. Schelden, beledigen, bedreigen en geweld hoort daar niet bij.”
Als medewerkers aangifte doen, dan wordt daar weinig mee gedaan, vertellen medewerkers aan de NOS. Veel jeugdbeschermers en reclasseringsmedewerkers wilden ook alleen anoniem met de NOS praten, uit angst voor nieuwe bedreigingen.
In het pamflet vragen de jeugdzorgorganisaties om meer erkenning, steun en bescherming.
We vragen met spoed de volgende drie punten te realiseren:
Actie minister
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) zegt in een reactie te bekijken of de afspraken die zijn gemaakt over het optreden van politie en OM bij agressie en geweld tegen medewerkers van de jeugdbescherming voldoende werken of dat deze aangescherpt moeten worden. Daarnaast wil hij het gesprek aangaan met Facebook om ervoor te zorgen dat bedreigingen snel verwijderd kunnen worden. |
Lees het pamflet van de jeugdzorgorganisaties en bekijk de reportage van de NOS over de bedreigingen en agressie tegen medewerkers.