Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Jonge delinquenten met licht verstandelijke beperking zijn bron van zorg

7 november 2013 Door de redactie Geen reacties

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking (Lvb) lijken steeds vaker in aanraking te komen met justitie. Voor een doeltreffende aanpak van dit probleem is het allereerst nodig hun verstandelijke beperking te herkennen en daar vervolgens de omgang, bejegening en werkwijzen op af te stemmen. Ook moeten de verschillende sectoren die bij de jongeren zijn betrokken, bereid zijn om samen te werken. Aldus Hendrien Kaal, lector 'licht verstandelijke beperkingen en jeugdcriminaliteit' in haar lectorale rede.

Hendrien Kaal wees op het belang van (aan)gepaste begeleiding en behandeling. "Wanneer dit niet gebeurt, leidt dit tot leed bij de jongeren en tot een klein of zelfs averechts effect van de maatregelen die bedoeld zijn om de kans op crimineel gedrag te verminderen. Een passende aanpak vraagt ook om een omslag in het denken van Justitie. Bij deze groep jongeren is een enkele interventie eigenlijk nooit genoeg."

Ongewoon moeilijk
In Hendriens Kaal boek 'Ongewoon moeilijk' met de uitgebreide versie van haar rede, heeft zij de op dit moment beschikbare kennis over de groep jongeren verzameld, met het oog op de grote veranderingen die eraan komen in de zorg en het strafrecht. Het lectoraat Licht verstandelijke beperking en jeugdcriminaliteit is onderdeel van het Expertisecentrum Jeugd, van Hogeschool Leiden en is mede ingesteld door de William Schrikkerstichting.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!