Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar waarom (vooral jonge) mensen met een lichte verstandelijke beperking (lvb) veel met justitie in aanraking komen. Het ontbreken van geschikte dagbesteding, woonplek, en juiste kennis van hun beperking bij professionals zijn enkele van de problemen die uit dit onderzoek van de Hogeschool Leiden naar voren komen.
Het onderzoek vond plaats in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Aanleiding hiervoor is dat in de praktijk de veronderstelling leeft dat mensen met een lichte verstandelijke beperking vaker met justitie te maken hebben dan anderen en dat tijdige herkenning van hun beperking en de manier waarop er met hen wordt omgegaan beter kan.
Patronen
De Hogeschool Leiden ontdekte een aantal patronen:
Knelpunten
Daarnaast heeft advies- en onderzoeksbureau Significant gekeken naar knelpunten in beleid en uitvoering ten aanzien van lvb’ers. Hun onderzoeksrapport meldt twaalf knelpunten. Hieronder enkele daarvan:
Herhaling voorkomen
De uitkomsten van beide rapporten zijn besproken met bestuurders, managers en professionals in het justitie- en zorgdomein en gemeenten. Zeker op het gebied van de knelpunten zijn al initiatieven in gang gezet. Alle betrokken partijen zijn het erover eens dat een domeinoverstijgende benadering van mensen met een lvb belangrijk is om te voorkomen dat zij (herhaaldelijk) als dader of slachtoffer in aanraking komen met justitie. Dit jaar gaat het ministerie samen met justitiële en zorgpartners, gemeenten en andere ministeries hiermee aan de slag. |
Meer informatie over het onderzoek staat op de website van de rijksoverheid. Daar zijn ook de rapporten te downloaden.