Met een kort spel van zo’n 10 minuten je kennis over medicatie verbeteren, samen met collega’s? Daarvoor is ‘Schudden voor gebruik’ bedoeld. Het spel frist niet alleen kennis over medicatie op, het brengt ook het gesprek over medicatie op gang, iets dat in onder meer de gehandicaptenzorg te weinig gebeurt, aldus verpleegkundige en bedenker van het spel Richard Jorna.
Toen Richard nog in het ErasmusMC werkte, viel hem op dat er onderling continu over medicatie werd gesproken: over de werking, bijwerkingen en bijzonderheden aan medicijnen. “Dat gaf diepgang in ons vak en versterkte de samenwerkingsdynamiek. Toen ik bij de acute dienst van Careyn kwam te werken, viel me op dat op de plekken waar ik kom (thuiszorg, psychiatrie en gehandicaptenzorg) het gesprek over medicatie letterlijk afwezig is.”
Het baarde hem zorgen, zeker in deze tijd waarin het steeds vaker voorkomt dat bepaalde medicijnen niet leverbaar zijn. Denk aan hartmedicatie, antibiotica en anti-epileptica. Daar moet toch op geanticipeerd worden.
Test
Daarom besloot Richard een kaartspel te ontwikkelen, in samenwerking met enkele artsen VG, een psychiater en een apotheker, met de bedoeling om zorgprofessionals met elkaar in gesprek te laten komen over medicatie. Het werd getest door zestien teams, die het inmiddels op eigen initiatief meerdere keren zijn gaan spelen.
Het spel bestaat uit medicijnkaarten met informatie over veelgebruikte medicatie: de stof- en merknaam, de werking en mogelijke bijwerkingen en andere bijzonderheden. Ook zijn er opdrachtkaarten die weer zijn onderverdeeld in kennisvragen en uitdagingen. Door het met meerdere collega’s te spelen, krijgt het onderwerp medicatie weer de volle aandacht. Daarnaast denk je samen na over wat in jullie situatie het beste is.
Op de website jijenjouwteam.nl staat meer informatie over Schudden voor Gebruik en hoe je het kunt bestellen. De meest luxe uitvoering kost € 74,95, met 80 medicijnkaarten in kleur en 50 opdrachtkaarten in kleur in een speldoos met pionnen, dobbelsteen en uitleg. Richard vindt echter dat kennis altijd beschikbaar moet zijn en biedt daarom ook een gratis versie aan. Deze kun je downloaden en moet je dan zelf uitprinten. |
Naast Schudden voor gebruik heeft Richard ook het Kwartet Medicatieveiligheid bedacht. De gratis versie daarvan is al meer dan 5.000 keer gedownload en hij hoopt bij Schudden voor gebruik op hetzelfde succes. Daarnaast ontwikkelde hij het Spel Zorg en Dwang.