Er zijn veel vragen over het ‘coronaveilig’ vervoer naar dagbesteding en onderwijs van kinderen met een beperking. Het RIVM beschrijft helder wat hiervoor nodig is in een nieuw kader voor groepsvervoer van jongeren vanaf 12 jaar naar speciaal onderwijs of dagbesteding.
Volgens vereniging EMB Nederland is er onduidelijkheid over het vervoer naar dagbesteding en onderwijs van kinderen met een beperking. Verschillende taxi-bedrijven hebben aan ouders van EMB-kinderen gemeld dat hun kind alleen vervoerd mag worden als hij of zij een mondkapje op heeft. Dit is niet haalbaar is bij deze groep.
Volgens de basisregels uit het kader van het RIVM voor het speciaal vervoer van jongeren hoeven EMB-kinderen geen mondkapjes te dragen. Speciaal vervoer gaat om structureel vervoer waar de passagier een indicatie voor heeft.
Als algemene preventieve maatregel geldt: iedereen met luchtwegklachten moet thuisblijven. De gezondheidscheck hiervoor kan volgens het RIVM het beste uitgevoerd worden door de (zorg)medewerkers van de dagbesteding, omdat zij de cliënten het beste kennen en daartoe het beste geschoold zijn.
Basisregels
Het bewaren van afstand van 1,5 meter is niet altijd aan te houden, schrijft het RIVM. Daarvoor zijn er ook enkele basisregels opgesteld, zoals dat jongeren zo veel mogelijk worden vervoerd in groepen met een vaste samenstelling. Chauffeurs krijgen extra instructies om te voorkomen dat zij te dicht bij het gezicht van de cliënt komen en zorgen voor handhygiëne na afloop van het vastzetten van de.
Als er een beperkte mogelijkheid is voor individueel taxivervoer, krijgen personen met een ernstige meervoudige beperking, met gedragsproblematiek en die moeite hebben instructies te volgen voorrang.
Chauffeurs volgen de volgende stappen:
- Tussen de te vervoeren personen en de chauffeur wordt minimaal 1,5 meter aangehouden waar mogelijk.
- Wanneer deze afstand tot de chauffeur niet mogelijk is, wordt op een verkeersveilige manier een fysieke afscheiding geplaatst tussen de chauffeur en de passagiers.
- Als er geen 1,5 m afstand gehouden kan worden én er geen fysieke afscheiding aanwezig is, draagt de chauffeur tijdens de werkzaamheden een chirurgisch mondneusmasker. Wanneer een chirurgisch mondneusmasker wordt gedragen volgt de chauffeur hierbij de instructies voor zorgmedewerkers.
Lees de volledige eisen, ook op het gebied van hygiëne in het kader van het RIVM voor het speciaal vervoer van jongeren.