Amerikaanse begeleiders in de zorg voor verstandelijk gehandicapten vinden dat hun cliënten veel minder vaak op kanker worden onderzocht dan de doorsnee burger.
Onderzoekers in Cleveland ondervroegen begeleiders over de manier waarop hun cliënten worden gescreend op kanker. Twee van de drie ondervraagden was van mening dat verstandelijk gehandicapten minder worden gecontroleerd. De vaakst genoemde obstakels waren: de cliënt moet ervoor onder narcose, eerdere mislukte screenings, of de huisarts liet de test niet doen.
De begeleiders zeiden dat artsen en verpleegkundigen vaak niet het advies gaven voor een screening op kanker, ondanks dat er kanker voorkwam in de familie en er risico's waren die samenhingen met het syndroom van de cliënt. De onderzoekers adviseren de screening op kanker beter aan te passen aan mensen met verstandelijke beperkingen.
Nursing perspectives on cancer screening in adults with intellectual and other developmental disabilities. Door Carl Tyler en anderen. In het augustusnummer (2010) van Intellectual and developmental disabilities.