Op het nieuwe kennisplatform ZEVMB.nl wordt informatie en producten gedeeld over mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB) om gezinnen, zorgprofessionals, onderzoekers, gemeenten en systeempartijen te ondersteunen. Een voorbeeld is het nieuwe ZEVMB-paspoort, dat ouders helpt om de zorg en ondersteuning voor hun kind eenvoudiger en sneller te organiseren.
Het ZEVMB-kenniscentrum is in 2022 opgericht en ontstaan op initiatief vanuit het programma Wij zien je Wel in samenwerking met de stichting 2CU.
Het nieuwe ZEVMB-kenniscentrum heeft als doel om de kennis over ZEVMB (zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen) te verbeteren en structureel en duurzaam in het Nederlandse zorgsysteem in te bedden, samen met een groot landelijk netwerk van ouders, zorgorganisaties, wetenschappelijke-, branche-, beroeps- en patiëntenverenigingen.
Mensen met ZEVMB zijn uniek door de combinatie van verschillende zeer ernstige beperkingen zowel verstandelijk als lichamelijk die elkaar in verschillende gradaties versterken. Dit vraagt om passende zorg, vernieuwende oplossingen en maatwerk.
Paspoort
Een voorbeeld van een van de producten die het ZEVMB-kenniscentrum begin oktober deelde is het ZEVMB-paspoort. Dit paspoort moet ouders van kinderen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB) helpen de zorg en ondersteuning voor hun kind iets eenvoudiger en sneller te organiseren. Het hebben van het paspoort geeft aan dat is vastgesteld dat een kind ZEVMB heeft en dat ouders daarmee aanspraak kunnen maken op speciale afspraken. Op www.zevmb.nl/zevmb-tools/zevmb-paspoort is meer informatie te vinden voor ouders over het
Logeren
Een ander project waaraan de stichting ZEVMB werkt, is de pilot 'Logeren met je pgb'er', waarbij een volledig pakket voor logeren wordt aangeboden via het ZEVMB-paspoort. Dit betekent dat het logeren wordt vergoed , inclusief locatie en uren van het eigen zorgteam (pgb’er(s) en zzp’er(s). De bedoeling is dat dit per 1 januari 2023 landelijk mogelijk is.
Symposium
Op 1 december 2022 is er ook een speciaal ZEVMB-symposium ‘Langs de weg van ZEVMB: 5 jaar Wij zien je Wel’. Tijdens dit symposium wordt de opbrengsten van het programma Wij zien je Wel gepresenteerd. Ook wordt bekeken wat er in de ZEVMB-zorg nodig is om de kwaliteit van leven voor mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen en hun gezinnen verder te verbeteren. Meer informatie en aanmelden voor dit symposium kan binnenkort via info@wijzienjewel.nl. |