Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kijktips: Ezra, Skunk, Maria Montessori en Nata per te

19 juni 2024 Redactie Klik Geen reacties

Je kunt balen van het wisselvallige weer in Nederland en de zomer die maar niet lijkt te willen beginnen. Maar je kunt ook gewoon lekker een goede film kijken. Zoals deze vier films over de zorg en mensen met een beperking die nu te zien zijn: Ezra, Skunk, Maria Montessori en Nata per te.

De film Ezra is geschreven en geproduceerd door Tony Spiridakis en is gebaseerd op zijn relatie met zijn zoon Dimitri, die autisme heeft.

De film draait om de vijftiger Max, een gescheiden stand-upcomedian die weer bij zijn vader in huis woont. Samen met zijn ex Jenna heeft hij de voogdij over hun autistische zoon Ezra. De jongen is vaak impulsief, wat soms gevaarlijke situaties voor hemzelf oplevert. 

Dan wil de huisarts ingrijpen: Ezra moet naar een speciale school en hij moet aan de medicijnen. Waar Jenna daar wel in mee wil gaan, moet Max daar niets van weten. Hij neemt Ezra onaangekondigd mee op een roadtrip van New York naar Los Angeles. Het einddoel: de talkshow van Jimmy Kimmel, waar Max mag optreden.

Ezra draait momenteel in diverse bioscopen, waaronder Pathé, en filmhuizen.

De cast voor de film Ezra, met onder meer Robert de Niro, was al snel samengesteld, maar het vinden van een geschikte jonge acteur met autisme bleek wat lastiger. In een interview met DisabilityScoop doen meerdere betrokkenen rond de film uit de doeken waarom William A. Fitzgerald zonder twijfel de meest geschikte kandidaat voor die rol was.

Skunk
Dan is er Skunk, de nieuwe film van de Vlaamse regisseur Koen Mortier. Skunk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert Taghon. Dat boek beschrijft diens ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie.

In Skunk maak je kennis met Liam, een verwaarloosde tiener die opgroeit in een gezin waar het grotendeels draait om drugs en geweld. Liam wordt overgeplaatst naar een jeugdinstelling, waar hij troost vindt. Maar hij komt ook tussen de jongens terecht die elk hun eigen problemen hebben. Liam is een gevoelige jongen, bang om gekwetst te worden. Maar hij is zo erg beschadigd dat hij ook een gevaarlijke kant heeft. En die komt ook tot uiting.

Trouw heeft een lovende recensie (4 uit 4 sterren) over deze film op de website staan. Ook Skunk draait momenteel in bioscopen en filmhuizen in Nederland. Kijk voor een overzicht op Filmladder.nl.

Maria Montessori
Je hebt vast wel eens van een montessorischool gehoord, vernoemd naar de grondlegster Maria Montessori. In het montessorionderwijs staat zelfontwikkeling centraal. Goed kijken naar de behoeften van een kind en daarop inspelen door de juiste omgeving en materialen aan te bieden, dat zijn belangrijke uitgangspunten.

Kinderen met verstandelijke beperking
Dat de Italiaanse Maria Montessori veel gewerkt heeft met kinderen met een verstandelijke beperking, is bij veel mensen niet zo bekend. En juist daarover gaat de film die haar naam draagt. Montessori, afgestudeerd als arts, kwam in het begin van haar carrière in aanraking met kinderen die een verstandelijke beperking hadden. Montessori ontwikkelde een methode om deze kinderen zichzelf verder te laten ontwikkelen.

De film begint met Lili d'Alengy, een (fictieve) beroemde muzikante die een dochtertje – Tina – met een verstandelijke beperking heeft. Lili doet er alles aan om te voorkomen dat mensen ontdekken dat Tina haar dochter is, bang voor reputatieschade. Als haar broer Tina bij haar terugbrengt met de boodschap dat hij niet langer voor haar wil zorgen, vlucht Lili met het kind naar Rome. Daar wil ze Tina achterlaten bij een dagverblijf voor kinderen met een verstandelijke beperking. De arts die er werkzaam is, ontvangt haar koeltjes. Het is Maria Montessori.

Volhardend in contact
De arts krijgt maar weinig handen op elkaar voor haar werk met de kinderen, maar ze blijft volhardend in het proberen contact met hen te krijgen. Als Lili eens piano speelt in het dagverblijf, merkt Maria dat de kinderen daar enthousiast op reageren. Heel langzaam ontstaat een vriendschap tussen de twee vrouwen, die ook allebei moeder zijn en allebei worstelen met dat moederschap.

Lili leert van Maria dat haar dochter meer is dan haar beperking en Maria leert van Lili om haar ambities waar te maken.

De film draait nu in bioscopen en filmhuizen. Voor een overzicht kijk je op Filmladder.nl

Nata Per Te
Een andere waargebeurde en ontroerende film is die over het verhaal van Luca en Alba. Het is 2017 en de rechtbank in Napels is op zoek naar een gezin voor het babymeisje Alba, die het syndroom van Down heeft en vanaf haar geboorte in het ziekenhuis werd achtergelaten. Luca is een alleenstaande homoseksuele man die een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking leidt. Hij heeft een sterk verlangen naar vaderschap en vecht om de voogdij over Alba te verkrijgen.

Maar regels zijn regels. Nog altijd gelden in Italië traditionele regels voor het adopteren van een kind. Homostellen komen niet in aanmerking, laat staan als je een alleenstaande homo bent. Luca neemt een doortastende advocate in de arm, die in deze case een kans ziet om ouderwetse jurisprudentie aan te vechten. Maar daar gaat het Luca niet om, het gaat hem om het kind.

Dat het ze uiteindelijk lukt, is waarschijnlijk vooral te danken aan het feit dat maar liefst 37 heterokoppels het meisje als adoptiedochter afwezen. Dat doet echter niets af aan het feit dat de twee voor elkaar gemaakt lijken te zijn.

De film draait vanaf 20 juni in de filmhuizen, zie Filmladder.nl en Artifilm.nl voor meer informatie.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!