Hoe autisme ontstaat, is nog altijd niet duidelijk. Ook het stellen van een diagnose is nog niet eenvoudig en vaak afhankelijk van observaties. Onderzoek naar deze ontwikkelingsstoornis vindt daarom onverminderd plaats. Nu is er een studie afgerond naar de pupilreflexen van baby’s. Een meer vernauwde pupil bij licht kan wijzen op een vorm van autisme.
Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Uppsala University in Zweden. Zij testten de pupilreflex bij 147 heel jonge kinderen tussen de negen en tien maanden oud. Deze kinderen hebben allemaal een oudere broer of zus met autisme. De kans op deze stoornis is dan ook groter.
Blootstelling aan licht
Bij deze test ontdekten de onderzoekers al dat er kinderen waren die een sterkere vernauwing van de pupil hadden bij blootstelling aan licht dan andere kinderen. De hele groep werd gevolgd tot ze drie jaar oud waren. Toen werd door middel van het Autisme Diagnostische Interview bekeken of er kinderen met autisme bij zaten.
Van de 147 deelnemende kinderen bleken er 29 autisme te hebben, en dat was bij het pupilonderzoek al te zien. Want bij deze deelnemers vernauwden de pupillen beduidend sterker dan bij de kinderen die geen autisme ontwikkelden.
Ook waren er gradaties in de vernauwing. Kinderen waarvan de pupillen heel erg vernauwden bij licht, bleken ook ernstiger symptomen van autisme te hebben.
De pupilreflex (een basisfunctie van het brein) werd niet eerder onderzocht in relatie tot het ontwikkelen van autisme. De onderzoekers vinden het nog te vroeg om te concluderen dat autisme met deze pupilmeting te voorspellen is, maar ze hopen dat de resultaten daar uiteindelijk wel aan zullen bijdragen. De eerste studie is in ieder geval veelbelovend. |
Het artikel over het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.