Kinderen met een verstandelijke beperking ontvangen vaak niet de hulp die ze nodig hebben. Veel kinderen met forse beperkingen kunnen geen beroep meer doen op de Wet langdurige zorg (Wlz) en komen in de Jeugdwet. Gemeenten zijn er niet op berekend om deze groep goed te helpen, zo schrijven belangenorganisaties Ieder(in), Mee Nederland, Per Saldo en Zorgbelang Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
Vooral kinderen die dringend specialistische hulp nodig hebben, komen in de problemen. Ze staan vaak lang op een wachtlijst voor ze eindelijk geholpen worden. En in veel gemeenten kunnen ouders niet of maar heel moeilijk een persoonsgebonden budget (pgb) krijgen voor het regelen van zorg voor hun kind.
De organisaties trekken ook aan de bel over kinderen met een verstandelijke beperking. Dit zijn kinderen met forse beperkingen van wie iedereen dacht dat ze in de Wlz zouden komen. Inmiddels heeft het Centrum indicatiestelling zorg (Ciz) een groot aantal van deze kinderen per 1 januari in de Jeugdwet ondergebracht. Volgens de belangenorganisatie is het risico groot dat de kwaliteit van de zorg verslechterd, omdat gemeenten niet zijn toegerust om de kinderen de juiste zorg te laten krijgen.
Dat er nog veel misloopt in de Jeugdzorg, is ook te lezen in de onlangs verschenen Monitor Transitie Jeugd. Vooral de informatievoorziening door gemeenten komt er daarin slecht van af.
Download de brief van Ieder(in), Mee, Per Saldo en Zorgbelang Nederland