Wie per dag 10 procent minder of meer eet of drinkt dan hij gewend is, merkt daar weinig van. Hij voelt zich niet uitgehongerd of overvol. Dat is het uitgangspunt van een onderzoek aan de Universiteit van Groningen naar manieren om verstandelijk gehandicapten aan een lager gewicht te helpen.
Zelfs als iemand wéét dat zijn bord, kom of glas kleiner of groter is dan normaal en hij het daarmee eens is, reageren zijn maag en hersens niet op het verschil.
Door kleiner servies te gebruiken (voor mensen die te veel eten) of juist groter (voor kieskauwers) kun je als begeleiders dus invloed uitoefenen op het te hoge of te lage gewicht van cliënten, zonder dat je hen hoeft te belasten met een dieet. Elke dag 10 procent minder eten door kleinere borden te gebruiken, en 10 procent minder frisdrank binnenkrijgen door brede lage glazen te gebruiken, in plaats hoge smalle (met gelijke inhoud) levert per jaar aardig wat verschil in gewicht op.
Studenten van de faculteit bewegingswetenschappen probeerden het uit bij medestudenten en bij mensen met een verstandelijke beperking. Kleiner servies lijkt een goede manier te zijn om mensen zonder al te veel overlast aan een gezonder gewicht te helpen. Maar overdrijf het niet, want wie al te weinig binnenkrijgt, houdt honger en schept graag nog voor een tweede keer zijn bordje vol.
Hap slik weg! De invloed van omgevingsfactoren op de consumptiebehoeften bij mensen met een verstandelijke beperking. Onderzoek door Bente Steenvoort en Doreen Schrante. Informatie op www.rug.nl/bewegingswetenschappen