De omzet binnen de sector gehandicaptenzorg is in 2009 met 8,2 procent gestegen ten opzichte van 2008. De kleine en zeer kleine zorgaanbieders doen het financieel het best.
De sector heeft 194 miljoen euro omzet gemaakt, een resultaatgroei van 81,2 miljoen euro ofwel 73 procent. 's Heeren Loo is de grootste en rijkste organisatie, maar met een zwakke solvabiliteit (het vermogen om aan de financiële verplichtingen te voldoen). JP van den Bent heeft het beste resultaat.
Zorgmarkt/bureau Pckwadraat heeft een analyse gemaakt van het financiële wel en wee in onze sector. Het bureau concludeert dat de kleine en zeer kleine zorgaanbieders het financieel veel beter doen (6 procent en 5,5 procent rendement) dan de grote zorgaanbieders (2,2 procent rendement). De kleintjes houden dus meer geld over dan de grote.
Groei door fusie
De grote zorgaanbieders bedienen een steeds groter deel van de doelgroep. In 2008 was dat nog 34 procent, vorig jaar 42 procent. Vier zorgaanbieders die de 100 miljoen euro omzetgrens hebben doorbroken groeiden zelf (Lunet, Reinaerde, Zozijn Zorg en Prisma), andere groeiden door samen te gaan (fusie Visio, Sensis en De Brink onder de naam Koninklijke Visio. De fusieorganisatie heeft een omzet van 148 miljoen euro gerealiseerd in 2009 en wordt daarmee de nummer 9 in de gehandicaptensector). Door de toename van supergrote organisaties daalde de omzet in de groep middelkleine organisaties.
Kleine zorgorganisatie JP van den Bent haalde het beste resultaat (14,6 procent), gevolgd door Aveleijn Sdt (11,8 procent). Stichting Driestroom haalde in 2009 het slechtste resultaat: het tekort van 1,75 miljoen euro is onder meer ontstaan uit reorganisatiekosten, een incidenteel boekverlies en voorinvesteringen voor nieuwe zorg die achteraf niet vergoed wordt door het zorgkantoor. Zonder deze posten zou het Driestroom 0,7 miljoen euro hebben overgehouden.
Vermogenseis
Volgens de jaarverslagen is het vermogen van de zorgaanbieders in 2009 met 22 procent toegenomen. Het eigen vermogen in de gehandicaptensector bedraagt nu 1,15 miljard euro. Desondanks voldoet meer dan de helft van de zorgaanbieders niet aan de vermogenseis van 20 procent.
's Heeren Loo is met een eigen vermogen van 70 miljoen euro de rijkste gehandicaptenzorgorganisatie, maar in absolute bedragen is 's Heeren Loo het zwakke broertje in de top 10 met een solvabiliteitsscore van 12 procent. Om te voldoen aan de vermogenseis van 20 procent zou het eigen vermogen van 's Heeren Loo nog met 45 miljoen euro moeten groeien bij gelijkblijvende omzet.
De analyse van de gehandicaptenzorg is te downloaden op www.zorgmarkt.net.