Het zelf maken van slijm, klei of speelzand is makkelijk en leuk. Voor activiteitenbegeleiders die dit eens willen proberen met cliënten staat het boek Kneed en klieder vol met mogelijkheden om natuurlijke materialen, zoals zand, bloem, olie en water te gebruiken om mee te kneden en te kliederen.
Voor auteur Babbe van Ginkel was de eerste kennismaking met slijm van maizena en water magisch. Samen met haar zoon van 3 bracht ze uren door boven een dienblad met slijm. Oobleck, zoals dat heet, kun je namelijk kneden tot een balletje, maar wanneer je het daarna op je hand laat liggen, loopt het als een vloeistof door je vingers heen.
In het boekje Kneed en klieder geeft ze allerlei ideeën om zelf speelklei, voelbakken, zand, verf en slijm te maken. De eenvoudige recepten kun je met een enkele wijziging veranderen in een volgend kneed- en kliederavontuur. Hoe je aan de ingrediënten komt, staat bij elk recept vermeld.
Voordat alles onder het slijm zit is het handig om de tips door te lezen. Doe oude kleren aan, maak gebruik van een tafelzeil of douchegordijn over de tafel. Gebruik niet teveel attributen tegelijk en begin simpel.
Volgens Babbe is het kneden en kliederen goed voor het zelfvertrouwen van de kinderen, want er wordt niets voorgeschreven en alles is goed. Tijdens het voelen, ruiken en horen (slijm maakt ook wonderlijke geluiden) ontwikkelen kinderen hun fijne motoriek. Kinderen kunnen dit materiaal namelijk uit elkaar trekken, overgieten, stompen, erop stempelen, kneden, rollen en ga zo maar door. En het fijne is: het kan niet stuk. | AMK
Kneed en klieder. Door Babbe van Ginkel. Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv, Houten. Prijs € 12,50