“De gehandicaptenzorg is een fantastisch vak, dat voor de toekomst behouden moet worden.” In de eerste podcast van Klik, luister je naar een interview met begeleiders Henk Haenraets van Dichterbij en Bert Impelmans van Daelzicht, die een actie voor betere omstandigheden in de verstandelijk gehandicaptenzorg zijn gestart. Inmiddels hebben ze al meer dan 50.000 handtekeningen verzameld.
Henk Haenraets van Dichterbij en Bert Impelmans van Daelzicht zijn voorzitter van de ondernemingsraden van deze grote Limburgse zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze zijn een actie gestart voor betere omstandigheden in de zorg: Wij willen gezien worden, waar inmiddels al meer dan 50.000 handtekeningen voor zijn verzameld. Beide heren vertellen in een eerste aflevering van de Klik Podcast waar zij tegenaan lopen in hun werk en wat ze willen verbeteren.
Manifest
Aan het begin van de zomer ging de website www.wijwillengezienworden.nl in de lucht, een initiatief van begeleiders uit de verstandelijk gehandicaptenzorg in Limburg. In de eerste aflevering van een speciale Klik-podcast hierover, vertellen Henk Haenraets van Dichterbij en Bert Impelmans van Daelzicht, over deze actie. Als begeleiders en voorzitters van de ondernemingsraden van deze twee zorgorganisaties vonden zij het tijd voor een manifest om de problemen die zij in hun werk tegenkomen op te lossen:
- Groot personeelstekort
- Hoge werkdruk
- Hoog ziekteverzuim
- Complexere zorgvragen
- Groeiende administratieve lasten
- Minder aantrekkelijke cao dan andere zorgsectoren.
“Ons doel is: goede kwaliteit van zorg leveren voor de cliënten. Want als medewerkers goede kwaliteit kunnen leveren voor de cliënten, dan werken ze met plezier,” vertelt Henk Haenraets in de de Klik-podcast. Hij schetst hoe er nu juist minder aandacht is voor cliënten, doordat er steeds meer ‘afvinklijstjes’ en protocollen bij zijn gekomen terwijl er te weinig personeel is om de roosters rond te krijgen. “Wij vinden dat de cliënt beter verdient.”
Achterdeur staat open
Bert Impelmans benoemt daarnaast dat het imago van de verstandelijk gehandicaptenzorg beter kan. “Het toekomstperspectief voor de jongere medewerkers ontbreekt. Doordat ze maar maximaal 24-uurscontracten kunnen krijgen, zet je de achterdeur open in de sector.”
Dat deze zorgen breder leven blijkt ook uit het feit dat sinds de start van de petitie, deze nu ondanks de zomerperiode al meer dan 50.000 keer ondertekend is. |
Luister Aflevering 1 van de Klik-podcast ‘De cliënt verdient beter’ over de actie voor betere omstandigheden in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Lees meer over de actie op www.wijwillengezienworden.nl