Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kluspunt: Zinvol werk voor mensen met een verstandelijke beperking*

9 april 2024 Mariët Ebbinge Geen reacties

Cliënten van WLGroep doen klussen voor opdrachtgevers binnen en buiten de organisatie. De werkzaamheden zijn op maat gemaakt, zodat iedereen iets kan bijdragen. “Alle medewerkers van het Kluspunt zijn trots op hun werk.”  |  Fotografie Martine Sprangers

Op een donderdagmorgen is het redelijk druk op het Kluspunt. Op deze werkplek van de WLGroep in Wognum bereiden medewerkers verschillende klussen voor, die later elders in de organisatie worden uitgevoerd.

Zo plakt een medewerkster, een cliënt van WLGroep, gelukspoppetjes op een kaart met een lijmpistool. 15 van deze kaarten worden, samen met 15 verschillende enveloppen en 15 doorzichtige zakjes, in een zwarte werkkrat gedaan. Ook wordt er een voorbeeld van het gewenste eindresultaat van deze klus en een werkbeschrijving in Jip-en-Janneke-taal in de krat gestopt.

De werkkrat met de 15 kaarten gaan samen met andere werkkratten met andere klussen in een busje naar medewerkers. Die kunnen thuis werken in een daginvullingscentrum, zoals ze dat bij WLGroep noemen, maar ze kunnen ook werken op een locatie buiten het terrein. Overigens zijn ook de sjouwers van de kratten, die met het busje meerijden, cliënten van WLGroep.

klik_2_2024_kluspunt_2.jpg

Begeleider Meerie pakt samen met medewerker Dick de werkkratten met klussen

Aan het einde van de dag of de week erop, komen de werkkratten met de afgemaakte klussen weer terug. Dan zijn onder meer de 15 kaarten door een medewerker in een enveloppe en een zakje gestopt. De kaarten worden vervolgens door medewerkers van het Kluspunt gecontroleerd. Als ze zijn goedgekeurd, gaan ze naar de opdrachtgever.

Trots
Meerie Mulder, persoonlijk begeleider en coördinator Kluspunt, is de bedenker van het Kluspunt. Zij begeleidde ooit een meisje met een intensieve zorgvraag bij de dagbesteding waar ze werkte.

‘Ze deed leuke activiteiten, maar wilde eigenlijk graag mensen helpen’

Dat meisje deed veel leuke activiteiten. Maar eigenlijk wilde ze graag mensen helpen. Meerie vond betekenisvol werk voor haar, waar ze zichzelf niet in zou verliezen.

“Het meisje mocht voor een restaurant op ons terrein rietjes op kleur sorteren. Die rietjes heeft ze later zelf naar het restaurant gebracht. Daar waren ze er heel blij mee en het meisje was reuzetrots op wat ze had gedaan.”

Nieuwe klussen
Het succes van dit klusje bracht Meerie op het idee om voor meer cliënten op zoek te gaan naar zinvolle werkzaamheden. Eerst op het terrein zelf – bij de administratie en de technische dienst- maar later ook bij bedrijven in de buitenwereld. Toen ze bijvoorbeeld hoorde dat een gevangenis in de buurt de deuren sloot, ging ze daar direct op af. Het leverde nieuwe klusjes op. Vanaf dat moment mochten cliënten van WLGroep snoep en zeepjes inpakken.

Een volgende werkgever vond ze tijdens corona. “Ik had corona gekregen en moest thuis blijven. Een vriendin stuurde mij een knuffel op afstand: een beertje in een flesje. Dat vond ik zo’n leuk idee dat ik groothandel Sidedish, waar de knuffel vandaan kwam, heb benaderd. Het Kluspunt doet nu bijna al het werk voor hen.”

Complimentenrolletjes
Inmiddels is het aantal klussen dat het Kluspunt uitvoert voor opdrachtgevers enorm toegenomen. Zo’n zes bedrijven werken met de organisatie van WLGroep samen. 120 cliënten, bewoners en bezoekers van de daginvullingscentra van de zorgorganisatie, hebben er werk aan.

Ook Brenda Balk (37), die in de Kwartellaan in Enkhuizen woont, doet wekelijks een klusje. Op het daginvullingscentrum De Specht krijgt ze elke dinsdag een krat binnen, waarin het werk zit dat ze mag doen. De dinsdag erop wordt het afgemaakte werk weer opgehaald.

Een van Brenda’s klusje bestaat uit het oprollen van velletjes papier met teksten erop. Om elk van deze zogenoemde complimentenrolletjes doet ze een elastiekje. Het is werk dat Brenda goed kan. Ze laat een fles zien. Door het glas heen zijn de complimentenrolletjes die Brenda zo mooi heeft gerold, goed te zien.

Andere bewoners van WLGroep zorgen voor de afwerking van de fles. Zo stopt iemand anders de rolletjes in de fles. En weer een andere persoon bevestigt de strikjes met een hartje eraan aan de flessenhals. Dat laatste is werk waar Brenda weer niet zo goed in is.

klik_2_2024_kluspunt_cover_1.jpg

Medewerkers bij het Kluspunt, zoals Dick hier met begeleider Meerie, groeien in hun werk

Begeleider Paulien Scholten-Meijer: “Het is belangrijk dat mensen, hier op De Specht maar ook elders, een klus doen die aansluit bij wat ze kunnen. Het werk moet immers netjes worden gedaan, omdat het is bestemd voor de verkoop.”

Brenda is wel eens in een winkel geweest waar de flessen te koop werden aangeboden. Ze durfde toen niet te vertellen dat zij had geholpen om ze te maken. Paulien zegt dat ze dat gewoon kan doen. Ze mag trots zijn op wat ze heeft gemaakt! En diep in haar hart is Brenda dat ook, al vindt ze het moeilijk om dat te laten zien.

Werkzaamheden
Bij het Kluspunt krijgt iedere medewerker dus werk dat bij hem of haar past. Medewerkers kunnen worden ingezet op drie gebieden:

  • Productie van artikelen voor interne en externe opdrachtgevers;
  • Transport van de werkbakken naar werklocaties, afgemaakte klussen naar bedrijven terugbrengen, papier en vuil ophalen bij de wooncentra voor ouderen van WLGroep, tuin verzorgen bij mensen buiten het terrein;
  • Verzorging van het eigen terrein: schoonmaken van borden, afval ophalen en andere kleine klussen.

Bovendien wordt er gewerkt volgens de Triple C-methode. Vanuit de samen 100%-gedachte krijgt een medewerker alle hulp die hij op dat moment nodig heeft. Dus: heeft een cliënt een mindere dag dan doet de begeleider wat meer. Dat betekent ook dat niemand hoeft te worden uitgesloten van werken voor het Kluspunt.

Aanpassingen
Meerie illustreert dit aan de hand van een medewerker die last heeft van spasmen. Hij kan daardoor geen voorwerpen vasthouden. Wel is hij erg goed in tellen. Samen met deze man doet een Kluspunt-medewerker knuffelberen in een doos. Dat moeten er 72 zijn. De man telt, de medewerker stopt ze in de doos.

‘Een meisje dat altijd alleen thuis zat, heeft nu een veilige werkplek en maakt steeds meer contact’

Ook door de omgeving aan te passen probeert Kluspunt medewerkers te helpen. Zo kan een jonge vrouw vanwege haar autisme niet tegen prikkels. Meerie: “Ze zat altijd alleen in haar appartement. Nu hebben we een veilige werkplek op het Kluspunt voor haar gemaakt. Daar werkt ze één uur in de week en krijgt ze één-op-één begeleiding. Ze maakt steeds meer contact met de mensen bij het Kluspunt. Dat is voor haar een grote stap vooruit.”

Ook worden cliënten die iets niet kunnen, ondersteund met bepaalde aanpassingen in het werkproces, zodat ze er wel toe in staat zijn. Voor mensen die bijvoorbeeld niet kunnen tellen, zijn er oplossingen bedacht waardoor ze een telklus met succes kunnen afronden.

Meerie: “Dat doen we bijvoorbeeld bij het tellen van de elastiekjes die gebruikt worden voor de complimentenrolletjes. De hoeveelheid benodigde elastiekjes voor een klus worden door een medewerker geteld aan de hand van een telblad. Op dat telblad staan getekende vakjes waar ze de elastiekjes in moet leggen. Voor mensen, die slecht zien of blind zijn, hebben we een houten mal met gestanste rondjes erin. In elk rondje komt één elastiekje.”

klik_2_2024_kluspunt_1.jpg

Medewerkers Yannic (links) en Brenda (rechts) zetten stempels op zakjes voor een bakker met hulp van een speciale mal en hun begeleider

Voor een klus waarbij gestempeld moet worden, is er ook een hulpmiddel gemaakt. Net als de telhulpmiddelen is de mal voor het stempelen gemaakt door een vrijwilliger. Meerie laat de mal, een houten plank, zien. In de plank zit onderin een open rechthoekige ruimte. Ze licht toe: “We stempelen bij Kluspunt papieren verpakkingszakjes voor een bakker in Hoorn. Op de zakjes moet het logo van de bakker komen.”

Meerie legt een van de zakjes precies onder de plank. De uitsparing laat een deel van de onderkant van het zakje vrij. “Door op die plek een stempel te zetten, komt hij op de juiste plek.”

Doorgroeien
Werken voor het Kluspunt is enorm populair. Maar helaas zijn er meer medewerkers dan er klussen zijn. Tientallen cliënten van WLGroep staan op de wachtlijst. Voor hen is Meerie hard op zoek naar nieuwe werkzaamheden.

Zo is ze bezig om meer werk voor Sidedish te gaan doen. “De groothandel krijgt veel online-bestellingen. We praten erover om dat werk over te nemen. Dus het verpakken, adresseren en verzenden van de spullen.”

Dàt er zoveel animo is om voor het Kluspunt te werken, snappen Meerie en Paulien wel. De mensen die voor het Kluspunt werken, zien producten waaraan ze meegewerkt hebben in de winkel liggen. Dat maakt het werk waardevol voor hen.

‘De medewerkers krijgen complimenten en bedankjes’

Bovendien is het werk dat medewerkers van het Kluspunt en hun begeleiders samen doen. De medewerkers krijgen veel complimenten en worden regelmatig bedankt voor de klussen die ze hebben afgemaakt. Meerie: “Hierdoor groeien mensen bij het Kluspunt, en ze kunnen ook doorgroeien naar in sommige gevallen zelfs betaald werk.” |

Kluspunt is een van de projecten uit het landelijke programma ‘Stap voor stap: van dagbesteding naar (beschut) werk’. Lees meer hierover op instituutgak.nl.

In het kort

  • Bij het Kluspunt werken cliënten van WLGroep aan klussen van opdrachtgevers binnen en buiten de organisatie.
  • De werkzaamheden zijn op maat gemaakt, zodat iedereen iets kan bijdragen.
  • Vanuit Triple-C en de ‘samen 100%’-gedachte krijgt een medewerker de hulp die hij op dat moment nodig heeft.
  • Het werkproces wordt aangepast als cliënten iets niet kunnen. Zo is er een telblad en een mal voor stempels ontwikkeld.
  • De medewerkers bij het Kluspunt zien de producten waaraan ze meewerken in de winkel liggen. Ook krijgen ze complimenten voor de klussen. Dat maakt het werk waardevol voor hen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!