Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat het tijdelijk toedienen van oxytocine, dat bekendstaat als het knuffelhormoon, mannen met autisme en hechtingsproblemen kan helpen om nauwe emotionele banden aan te gaan met anderen. Het effect hield tot een jaar aan.
Professor Kaat Alaerts, die het onderzoek leidde, geeft aan dat eerst gekeken is naar de hoeveelheid oxytocine die de testgroep van 40 volwassen mannen met autisme zelf aanmaakte. Dit gebeurde via een speekseltest. De mannen vulden ook enkele vragenlijsten in. “Uit een analyse van de informatie bleek een omgekeerd verband te bestaan tussen de hoeveelheid oxytocine in het speeksel en zelf gerapporteerde hechtingsproblemen.”
Neusspray
De mannen werden vervolgens opgedeeld in twee groepen. De ene groep gebruikte vier weken lang een neusspray met oxytocine, de andere groep gebruikte een placebo. Daarna vulden zij verspreid over een periode van een jaar vier keer een vragenlijst in, zodat de onderzoekers konden zien wat het effect van de neusspray was.
Op het vlak van sociale interactie bleek er geen verschil tussen de test- en de controlegroep, maar dat was op het gebied van repetitief gedrag en hechting wel anders. De mannen uit de testgroep (die oxytocine toegediend kregen) gaven aan veel minder repetitief gedrag te vertonen en bleken minder problemen te hebben om nauwe relaties met anderen aan te gaan.
De onderzoekers vinden het opvallend dat het tijdelijk toedienen van het knuffelhormoon via neusspray (gedurende vier weken) zo’n lang effect heeft op de mannen.
Geen vrouwen
Het onderzoek is uitgevoerd met enkel mannen. Daar zijn een paar redenen voor. Ten eerste komt autisme veel vaker voor bij mannen, ten tweede kan de hormonale cyclus van vrouwen invloed hebben op de testuitkomsten. Bovendien wordt oxytocine al gebruikt als middel om een bevalling of borstvoeding op gang te brengen. Bij vrouwen moet men dus rekening houden met diverse factoren.
Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is verder onderzoek nodig voordat oxytocine inderdaad gangbaar ingezet kan worden voor de behandeling van mensen met autisme, stelt professor Alaerts. |
Meer lezen
Op de website van de KU Leuven is een samenvatting van het onderzoek te vinden, met onderaan een link naar het volledige (Engelstalige) onderzoek.
Eerder schreef Klik al over onderzoek dat aantoonde dat kinderen met autisme baat lijken te hebben bij een neusspray met oxytocine. Het helpt hen sociale informatie beter te verwerken en zich socialer te gedragen.