Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kom op voor jezelf, begeleiders in de gehandicaptenzorg!

15 januari 2014 Door de redactie Geen reacties

2014 is het eerste jaar van een spannende periode voor de gehandicaptenzorg. Jaren waarin enorm veel gaat veranderen voor cliënten, voor hun begeleiders, voor àlle medewerkers in de sector. In 2015 gaat een belangrijk deel van het werk, zoals ambulante zorg en dagbesteding, over naar een ander loket. Column Gijsbert Boggia (Abvakabo Fnv) in de nieuwe Klik (verschijnt 24 januari)

Veel cliënten hebben door de veranderingen niet langer récht op een bepaald niveau van zorg, maar worden afhankelijk van het beleid dat hun gemeente voert. Volgens de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) bepalen gemeenten dan zelf hoe zij grote delen van de langdurige zorg vormgeven. Veel instellingen hebben de neiging om daarop in 2014 al 'voor te sorteren'. Ze kondigen nu vast aan dat ze in 2014 banen zullen schrappen. Dat is wat ons betreft veel te voortvarend en het kàn dan ook niet. Weliswaar worden instellingen al in 2014 met verschillende kortingen geconfronteerd, maar niet in die mate dat er nu al van gedwongen ontslagen sprake zou moeten zijn.

Brandbrief
Ook zijn de kabinetsplannen nog niet door de Tweede en Eerste kamer heen geloodst. Wij doen er alles aan om politici op andere gedachten te brengen. Hun duidelijk maken dat de zorg voor (verstandelijk) gehandicapten behouden moet blijven. 30 november waren veel collega's op een bijeenkomst in Utrecht, 18 december hebben zij, voorafgaand aan een debat over de langdurige zorg, een brandbrief overhandigd aan Tweede kamerleden.

Jullie verhalen
De volgende stap is dat wij een mooi, krachtig boekje maken. Daarin komen jullie verhalen: wat denk je dat er straks verandert, wat gebeurt er met de zorg voor jouw cliënt; waarom is het noodzakelijk dat die zorg blijft bestaan? Daarmee laten wij politici zien wat jullie mooie en belangrijke werk ècht inhoudt. Want geloof het of niet, politici hebben vaak geen idee waarover ze het hebben, die weten niet wat er ècht speelt in de gehandicaptenzorg. Jullie werk is voor hun onvoldoende zichtbaar.
Medewerkers in de gehandicaptenzorg zijn niet gewend om voor zichzelf op te komen. Je staat er voor jouw cliënt en niet zo snel voor jezelf.

Zichtbaar maken
Toch is het de komende tijd belangrijker dan ooit om wèl voor jezelf op te komen. En daarmee voor jouw cliënten. Ik hoop dat behalve die collega's die op 30 november en 18 december van zich lieten horen, er nog veel en veel meer begeleiders in beweging komen en dat we er samen voor gaan zorgen dat jullie èn jullie cliënten zó goed zichtbaar worden dat de politici niet meer om jullie heen kunnen!

Heb jij ideeën hoe dat het best kan? Heb jij ideeën of verhalen voor het boekje dat wij gaan maken? Stuur dan een berichtje naar [LINK] ghz@abvakabo.nl. Zorgen we er samen voor dat de gehandicaptenzorg in 2014 goed zichtbaar wordt! |
linkedin-logo
Column in de nieuwe Klik (verschijnt 24 januari) van Gijsbert Boggia, belangenbehartiger voor de gehandicaptenzorg bij Abvakabo Fnv

Discussieer mee over de bezuinigingen in de Klik LinkedIn groep

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!