De koopkracht van werknemers in gezondheids- en welzijnszorg is tussen 2008 en 2012 elk jaar gestegen, meldt het Centraal bureau voor de statistiek in een groot onderzoek naar de koopkracht van de Nederlandse bevolking. De economische crisis heeft de Nederlandse huishoudens de afgelopen jaren flink in hun portemonnee getroffen. In 2012 daalde de koopkracht voor het derde jaar op rij. Mensen met werk gingen er het minst op achteruit, en wie in de gezondheids- of welzijnszorg werkte, ging er zelfs op vooruit. Zelfstandigen en uitkeringsontvangers leverden het meest in.
De conclusies van het Cbs staan in de publicatie Welvaart in Nederland 2014, waarin een beeld wordt gegeven van de verdeling en de ontwikkeling van het inkomen, de bestedingen en het vermogen van verschillende groepen in de samenleving.
Werkloosheid
Als gevolg van de crisis liep de werkloosheid op, daalde de arbeidsparticipatie en werden meer mensen afhankelijk van een uitkering. Bij de werkenden hadden vooral de zelfstandigen het zwaar te verduren.
Bij werknemers in de gezondheids- en welzijnszorg ontwikkelde de koopkracht zich positief. Als gevolg van relatief gunstige cao-afspraken nam bij hen in de periode 2008-2012 de koopkracht elk jaar toe, in tegenstelling tot vrijwel alle andere beroepsgroepen.