Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Kosten gezondheidszorg groeien minder hard

23 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

De kosten voor de Nederlandse gezondheids- en welzijnszorg groeien minder snel: in 2010 waren de kosten 3,6% hoger dan het jaar daarvoor, tussen 2004 en 2008 stegen de kosten steeds sneller, tot 7% in 2008. Vooral de gehandicapten- en de ouderzorg groeiden minder hard, omdat minder mensen er gebruik van mogen maken.

In 2010 gaf Nederland 87,6 miljard euro uit aan gezondheids- en welzijnszorg, heeft het Centraal bureau voor de statistiek (Cbs) berekend. Terwijl de uitgaven in de ouderenzorg met 5,% toenamen, was dat in de gehandicaptenzorg slechts 1,3 %. Die relatief lage groei in de gehandicaptenzorg wordt vooral verklaard door een daling van de extramurale begeleiding van cliënten, en door minder inzet van middelen bij de voorzieningen, vooral vervoersvoorzieningen en hulpmiddelen bij mobiliteit. Net als in eerdere jaren kosten de gezondheids- en welzijnszorg nog steeds 14,8% van het bruto binnenlands product (bbp).

Verschraling
De Cg-raad (Chronisch zieken- en gehandicaptenraad) geeft als commentaar: "De verschraling van het zorgaanbod en de toename van eigen betalingen lijken nu voordelig te zijn voor de staatskas. Maar de mensen die afhankelijk zijn van de zorg en ondersteuning lijden verlies, niet alleen financieel, maar ook op het gebied van zelfredzaamheid. Mensen mogen steeds minder gebruik maken van voorzieningen. Dit komt onder meer door verscherpte indicering voor begeleiding (awbz). En door de invoering van een eigen bijdrage voor die begeleiding. Dat mensen met een beperking de zorg en ondersteuning niet meer krijgen, betekent niet dat ze die niet nodig hebben. Noodgedwongen moeten ze nu andere oplossingen zoeken. Velen doen een groter beroep op familie, vrienden en buren, anderen breken hun spaargeld aan, of lenen geld om de nodige zorg te betalen. Mensen zonder geld of netwerk, hebben grote moeite om zichzelf te redden. Veel mensen zien een zelfstandig bestaan in gevaar gebracht, zo laat de Monitor Awbz zien. Mensen hebben steeds meer moeite om zaken als begeleiding, vervoer en hulpmiddelen goed en passend te regelen. Ze zijn heel creatief en pragmatisch, maar de rek dreigt er wel uit te gaan," aldus de Cg-raad.

Meer informatie op www.cbs.nl  en op www.cg-raad.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!