Hoe meet je gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven bij kinderen en volwassenen met ernstige beperkingen die rolstoelgebonden zijn? Dat kan nu met de door Trees Zalmstra ontwikkelde meetinstrumenten CPCHILD-DV en CPADULT. Ze promoveerde onlangs hierop aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Trees werkt al jaren als fysiotherapeut bij Stichting Omega in Amsterdam met kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Daar wilde men graag weten of het multidisciplinair werken op de dagbehandeling het juiste effect had, dus dat de beperkingen zo min mogelijk invloed hebben op de kwaliteit van leven van deze cliënten.
Vragenlijst
Er bleken geen geschikte vragenlijsten om de kwaliteit van bestaan bij deze doelgroep te meten. Daar startte Trees haar zoektocht. Uiteindelijk wist zij een geschikte vragenlijst voor kinderen uit Canada om te zetten naar een Nederlandse.
Voor haar promotie deed ze onderzoek naar de betrouwbaarheid (meet je goed?) en de validiteit (meet je wat je wilt meten?) ervan. Ook ontwikkelde ze een versie voor volwassenen. |
Beide meetinstrumenten zijn nu beschikbaar via de website cpchild.nl. Lees meer over de bijzondere promotie van Trees (zij deed dit als onbezoldigd onderzoeker en financierde haar promotie-onderzoek met eigen middelen) op de website van de Academische Werkplaats EMB.