Kwartetten met gevoelens, grenzen aangeven en geslachtsdelen. Dat kan in het kaartspel 'Mag ik van jou', waarmee je seksualiteit en intimiteit net even op een andere manier bespreekbaar maakt. Een uitgebreid artikel over dit kaartspel lees je in de Klik van november. Illustratie Carlien Hoogendijk
De naam van het spel geeft letterlijk en figuurlijk aan waar het om gaat: kaarten en dus gespreksonderwerpen uitwisselen, over waar de grenzen liggen in seksueel gedrag. Coach en trainer Irene König ontwikkelde het spel om de schaamte weg te nemen die zorgverleners kunnen hebben bij het praten over seksualiteit met cliënten.
Onwetend
Het kwartetspel bestaat uit 116 grote kaarten in 29 verschillende thema's, die met speelse tekeningen zijn uitgebeeld. De illustraties laten weinig tot niets aan de verbeelding over, en dat is ook de bedoeling: de maakster wil graag dat seksualiteit geen taboe is: "Onwetendheid van kinderen en jongeren op het gebied van seksualiteit maakt hen kwetsbaar. Zij zijn vaak niet op de hoogte van de sociale regels rondom seksualiteit en seksueel gedrag. Dat wat zij tegenkomen op tv, internet en dergelijke, zien zij als normaal en soms als ook voorbeeld. Grensoverschrijdend gedrag ligt op de loer. Praten over intimiteit en seksualiteit bevordert niet alleen de kennis, maar ook de weerbaarheid van jongeren."
Hilarisch
Het kwartetspel kan een goed middel zijn om een gesprek hierover op gang te krijgen. Hoewel het spel ook kan leiden tot veel hilarische momenten, is het de kunst als begeleider toch ook door de lacherigheid bij sommige kaarten heen te prikken. Je kunt het gesprek vooraf al sturen door die onderwerpen te kiezen die belangrijk zijn voor de cliënt(en).
Doorvragen
Doordat een speler de tekening moet omschrijven van de kaart die hij wil hebben, laat je een cliënt al verwoorden wat hij ziet en komt er soms vanzelf uit wat hij daar eigenlijk van vindt. Als dit niet gelijk duidelijk wordt, is het voor de begeleider wel een kwestie van aanvoelen en doorvragen. Maar het is ook weer niet de bedoeling dat je de vaart uit het spel haalt en er een heel kruisverhoor van maakt.
Het spel is met name geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking, maar kan ook gebruikt worden voor bijzondere jeugdzorg, onderwijs (humanistisch vormingsonderwijs) of gewoon aan de keukentafel.
Mag ik van jou Een leuke en laagdrempelige methode om seksualiteit en intimiteit bespreekbaar te maken. Prijs € 103,50 inclusief btw en alle 29 thema's. Je kunt ook een kleinere versie van het spel bestellen met 12 thema's die je zelf uitkiest, prijs € 55,50. Meer informatie op www.kompazirenekonig.nl.